Prednosti in slabosti faktoringa

S pojmom faktoring označujemo storitev, ko faktor (podjetje, ki se ukvarja z odkupom terjatev) odkupi dolgove do podjetja. Za storitev se odloča vse več podjetij, saj prinaša precej prednosti. Poglejmo si, katere so dobre in katere slabe strani te storitve.

Prednosti

  1. Prihranite čas. Faktoring vam bo prihranil čas in napor, ki bi ga drugače porabili za zbiranje denarja od vaših dolžnikov. Vso prihranjeno energijo lahko preusmerite v druge poslovne cilje, kot so prodaja, trženje in razvoj izdelka in storitve.
  2. Omogoča vam hitrejšo rast posla. Denar dobite skoraj takoj in ga lahko hitro investirate v nadaljnji razvoj podjetja, oglaševanje, nakup opreme ali za zaposlitev osebe, ki bo še dodatno prispevala k rasti podjetja.
  3. Ne potrebujete zavarovanja. Za razliko od tradicionalnih bančnih posojil, pri faktoringu ne tvegate svojega doma ali drugega premoženja za zavarovanje.
  4. Upravičeni ste do višjih sredstev. Faktor vam za terjatve ponavadi tako plača v višini do 80% vaših terjatev. Velikokrat je to več, kot bi dobili od banke.
Faktoring je dobra alternativa bančnemu posojilu (Vir - Pixabay.com)

Faktoring je dobra alternativa bančnemu posojilu (Vir – Pixabay.com)

Slabosti

  1. Nevidni žig na podjetja. Podjetniki velikokrat ne vejo, da so njihove stranke obveščene o prevzemu terjatev. Ko faktor prevzame terjatev, je stranka pravzaprav dolžna faktorju in o tem mora biti stranka obveščena. Če stranka izve, da je terjatev prevzelo podjetje, ki se ukvarja s faktoringom, lahko dobi občutek, da je podjetje v denarnih težavah, kar mogoče lahko vpliva na imidž.
  2. Manj Kontrole. Ko sprejmete denar od faktorja, se s tem odpoveste nadzoru. Faktor vam lahko na primer omeji poslovanje s podjetjem, ki ima slabo finančno zgodovino. To je hkrati lahko tudi dobra lastnost, saj vam s tem zmanjšuje tveganje,
  3. Višji stroški. Dobra lasnost faktoringa je, da denar dobite takoj, vendar s ceno višjih stroškov, kot če bi si na primer vzeli posojilo. Faktor bo ponavadi vzel do 4 odstotke vrednosti terjatve.

Dodaj odgovor