Pravno svetovanje pokriva številna področja

Kljub temu, da se za pravno svetovanje pri nas odločamo precej poredko in se ga poslužujejo predvsem velika podjetja ter premožnejši posamezniki, bi to najbolj koristilo prav tistim, ki se ga ne poslužujejo. Mala podjetja, ki še nimajo veliko poslovne prakse ali se soočajo s prvimi velikimi ali mednarodnimi posli oziroma posli z državo, ter posamezniki, ki so se znašli v stiski. Pravno svetovanje namreč pokriva širok nabor področij, ki jih laiki ne poznajo prav dobro, zato pogosto niti ne vedo, kako lahko dosežejo svojo pravico.

Kdaj se odločiti za pravno svetovanje?

Kar se tiče fizičnih oseb, je pravno svetovanje priporočljivo tako pri denarnih zadevah kot drugih področjih življenja, ki imajo na posameznika velik vpliv. Za pravno svetovanje se marsikdo odloči takrat, ko želi napisati oporoko, ali pa je prišlo do težav z dedovanjem. Prav tako se pravno svetovanje ukvarja na primer s prometnimi nezgodami in odškodninami zaradi njih, dobite lahko nasvet glede sosedskih sporov in služnosti, vedno pridejo prav nasveti s področja dela – na primer pri neupravičeni odpovedi in postopkih v zvezi z njo, pri mobingu, kratenju pravic na delovnem mestu … Pravna pomoč je vedno dobrodošla tudi pri najbolj ranljivih skupinah – tako pri tistih, ki potrebujejo socialno pomoč, kot pri tistih, ki ne najdejo poti iz finančnih težav in se morajo zato odločiti za osebni stečaj.

Pravno svetovanje za podjetja

Kadar se za pravno svetovanje odločijo podjetja, se to običajno nanaša na področje delovne zakonodaje, financ in davkov, okolja, sodelovanja s državnimi institucijami ter podjetji iz tujine. Pri vsaki pogodbi in pri vsakem predpisu, ki podjetje omejuje, je namreč potrebno biti previden in dobro poznati zakonodajo. Pravno svetovanje lahko tako podjetju pomaga, da posluje povsem v skladu z našim pravnim redom, vendar ima kljub temu več dobička, saj zna izkoristiti vse možnosti, ki so mu za to na voljo.