Odprtje poslovnega računa in poslovanje z njim

Odprtje poslovnega računa je korak, ki ga mora narediti vsak podjetnik ob registraciji podjetja. Gre za transakcijski račun, na katerega dobi izplačila za prodano blago oziroma izdelke ter iz tega fonda plačujejo stroške, vezane na poslovanje. Podjetnik se mora sam pozanimati in odločiti, pri kateri banki bo odprl poslovni račun. Bistvenih razlik med bankami sicer ni, vseeno pa se v nekaterih točkah ponudbe razlikujejo, zato je dobro, da se o tem podjetnik pozanima, preden se odloči, pri katerem ponudniku bo opravil odprtje poslovnega računa.

Odprtje poslovnega računa pri d.o.o.

Pri odprtju d.o.o. se postopki nekoliko od s.p., saj je treba vplačati osnovni kapital. Vplačilo se izvede ob registraciji podjetja na VEM točki. Podjetnik tam pridobi tudi akt o ustanovitvi podjetja oziroma družbeno pogodbo. Osnovni kapital se tako vplača na začasni poslovni račun. Ko to naredi, mu banka izda potrdilo o tem, da je bil kapital vplačan. S tem potrdilom se podjetnik spet zglasi na VEM točki in tako zaključi postopek ustanovitve podjetja. Po pridobitvi sklepa o registraciji, gre podjetnik nazaj na banko in osnovni kapital iz začasnega računa se mu prenese na poslovni račun.

Kako poteka poslovanje s poslovnim računom?

Ko se podjetnik odloči za banko, pri kateri bo izvedel odprtje poslovnega računa, se mora zglasiti v izbrani poslovalnici z osebnim dokumentom. V nadaljevanju pa bo lahko poslovanje izvajal preko spletne banke, za katero dobi dostop pri banki.

E-bančništvo zelo olajša poslovanje. Omogočajo ga programski vmesniki, ki jih delimo na dve vrsti: programi, ki delujejo preko spleta ter namizni sistem podjetja Halcom. Za poslovanje s Halcomom morate imeti pametno kartico, gonilnik za čitalnik pametne kartice ter program za delo s certifikatom.

V vsakem primeru boste za poslovanje preko spleta morali najprej pridobiti digitalno potrdilo in vsaj enega od sistemov za varno poslovanje. Banka vam bo pomagala pri pridobitvi vsega potrebnega. Niso pa vse storitve zastonj. O tem se morate prej pozanimati.

Stroški za odprtje poslovnega računa

Za poslovanje preko poslovnega računa boste morali odšteti tudi nekaj denarja; nadomestilo za vodenje računa (5-10€/mesec), nadomestilo za uporabo e-banke (ca. 5€/mesec) ter stroški transakcij (50 centov – 1€ /transakcijo).

 

Vir: mladipodjetnik.si