Osnovni vodič za kratkoročna posojila

Če vaš poslovni račun ne premore določene investicije, potem se morete obrniti na kratkoročno ali dolgoročno posojilo. Ta začasna posojila se uporabljajo za plačilo večje naložbe v podjetje ali prevzem. Posojila imajo fiksne obrestne mere z določenim datumom zapadlosti.

Kratkoročna posojila, veljajo za obdobje treh let in se jih odplačuje v mesečnih obrokih. Dolgoročna posojila pa veljajo za obdobje 10 let in več. Vključujejo določene zahteve, kot je zavarovanje in omejitve glede dodatnih finančnih zavez.

Dobra stran posojil je ta, da z njihovo pomočjo se lahko odpre mlado podjetje. Manjše posojilo kot boste potrebovali, manjša bo obrestna mera in prej ga boste lahko odplačali. V kolikor bo storitev podjetja uspešna, bo poslovni račun nemudoma poln in posojilo bo le še del preteklosti.

Posojila imajo tudi svojo slabo stran. Zahtevajo zavarovanje in relativno zahteven ter strog postopek odobritve. V kolikor gre za posojilo večje od 100.000 € je treba opraviti celotno finančno analizo podjetja ali institucije, ki si namerava izposoditi denar.

Preden se odločite za posojilo, morate biti prepričani, da ga boste lahko tudi odplačali, saj prazen poslovni račun vam nič ne bo pomagal. Zato se morate sami pri sebi vprašati, kako ste v preteklosti ravnali s posojili, bodisi z osebni ali poslovnimi.

Dodaj odgovor