Samostojnim podjetnikom računov ni potrebno več ločevati

Vsako podjetje ali organizacija za svoje delovanje obvezno potrebuje poslovni račun. Samostojnim podjetnikom računov ni potrebno več ločevati, morajo pa dati vedeti, da se uporabljajo tudi v poslovne namene. V kolikor pa samostojnemu podjetniku knjigovodstvena dela opravlja računovodski servis, jim bo skupni račun povzročil kar nekaj preglavic.

Pravila

Vsakršen prihodek in odhodek v povezavi s podjetjem mora potekati preko poslovnega računa, ki je uradno zaveden. Podjetje se načeloma registrira preden odpre račun, razen v primeru d.o.o., kjer pravila narekujejo odprtje depozitnega oziroma začasnega računa, kjer se nahaja ustanovni kapital. Račun mora biti vsaj eden, lahko jih je več in poleg enega odprtega v Sloveniji se lahko drugi nahajajo tudi v tujini, a vendar morajo biti uradno, javno znani. Globe za kršitve določil so velike in se pričnejo že pri tistih, ki bi morali imeti osebne od poslovnih financ ločene, pa jih nimajo.

Banke

V grobem so ponudbe poslovnih računov bank zelo podobne. A vendar se v prenekaterih točkah med seboj lahko izredno razlikujejo. Poslovni račun lahko odprete tam, kjer se nahaja tudi vaš osebni, ni pa nujno potrebno, kar je seveda dobra novica, saj nekatere banke osebnim omogočajo boljše ugodnosti kot poslovnim in obratno. Zato se je pametno res dobro pozanimati, kakšne so ponudbe, koliko stroškov boste imeli z izbrano banko in kaj ustreza vašim podjetniškim potrebam. Pametno se je pozanimati pri znancih v isti poslovni veji, kako so se odločili oni in zakaj, ter kakšno je realno stanje. Ena od pomembnih informacij pa je tudi način delovanja e-bančništva. Nekatere banke uporabljajo sistem Halcom, kar omogoča storitve zgolj preko vašega osebnega računalnika in dodatno delo s shranjevanjem podatkov, medtem ko druge ponujajo delovanje preko spleta in do računa lahko tako dostopate preko računalnika z digitalnim potrdilom in ga potem lahko povežete s pametnim telefonom, podatki pa se shranjujejo samodejno.