Ali imam lahko odprt poslovni račun v tujini?

Kar nekaj podjetij se je zaradi dogajanja na področju gospodarstva zadnja leta odločilo, da odpre poslovni račun v tujini. Ker stvar zveni sumljivo, smo se odločili da odgovorimo na vprašanje, ali je podjetju dovoljeno imeti odprt poslovni račun v tujini.

Podjetje mora imeti odprt račun v Sloveniji. A to ne pomeni, da ga ne sme imeti v tujini…

Če podjetje želi legalno poslovati, mora odpreti poslovni račun v Sloveniji. A to nikakor ne pomeni, da poleg tega ne sme odpreti še enega v tujini in preko njega poslovati. Za ta pristop se je v zadnjih letih odločilo veliko slovenskih podjetij (med 2.000 in 3.000), ki so imeli blokirane transakcijske račune v Sloveniji. To zveni kot goljufija, vendar se je veliko podjetij med njimi moralo lotiti tega koraka, saj so imeli nekateri račune blokirane nezakonito. Poslovanje s tujim računom, ker je račun v domači državi blokiran, ni prekršek. Takšnih podjetij je med vsemi, ki imajo račun odprt v tujini, v Sloveniji približno dobrih deset odstotkov.

Poslovni računi v tujih državah pri nas niso vidni iz javno dostopnih podatkov. Tudi to ni prekršek, saj zakonodaja ne določa nobenih predpisov vodenja računov v tujini. Kljub temu, pa morata biti o odprtih računih v tujini obveščena Banka Slovenije in finančna uprava. Če ste pri BS določeni kot poročevalec je tudi potrebno vsak mesec obveščati o prejetih in danih kreditih.

Treba pa je opozoriti, da reševanje poslovanja z računi v tujini, ne bo več tako enostavno, vsaj ne v Evropski Uniji, kjer počasi pripravljajo novi zakoni, ki bodo združili delovanje bank.

Dodaj odgovor