Zobni vsadki v primerjavi z drugo protetiko

Zobni vsadki oziroma implantati že vrsto let veljajo za priljubljeno izbiro za zdravljenje manjkajočih zob in brezzobosti. Ti protetični nadomestki povsem nadomestijo zdrave korenine zob in zato povrnejo polno funkcionalnost prehranjevanja in govorjenja. Poleg tega pa povrnejo tudi lep  nasmeh, saj so zobne krone izdelane po meri.

Paradontolog ali zobozdravnik specialist protetik najbolje svetuje o ustrezni izbiri protetike. Izbira je odvisna tudi od strukture čeljustne kosti in stanja dlesni. Vendar s sodobnimi tehnologijami in napredki v znanosti so postali implantati odlična alternativa zobnim protezam in mostičkom, tudi za tiste paciente, ki se zdravijo zaradi parodontoze ali pa imajo ne dovolj močno čeljustno kost.

Zobni vsadki v primerjavi z mostički

V primeru, da mora zobozdravnik s protetiko zapolniti vrzel med dvema zdravima zobema, to lahko stori tudi z namestitvijo zobnega mostička, ki povezuje sosednja zoba med seboj, tako da se zapolni vrzel, kjer je poprej bil zdrav zob. Na splošno velja, da so mostički primerna rešitev, če gre za zapolnjevanje le nekaj vrzeli.

Slabost tega načina je v tem, da se okoli zob ovije kovinska žica, ki zobe na dolgi rok poškoduje. Implantati pa na drugi strani ne poškodujejo sosednjih zdravih zob, saj je vijak trdno in predvsem samostojno pričvrščen v dlesni oziroma čeljustno kost, ter se pri tem ne dotika drugih zob.

Zobni vsadki v primerjavi z zobnimi protezami

Splošna problematika zobnih protez je v tem, da je njihova zasnova takšna, da celotna protetika le sloni na dlesnih oziroma na čeljustnem loku. Zato pacienti tudi uporabljajo lepilne kreme, da bi proteza lahko fiksno stala na mestu. Tako gre pričakovati, da se proteze lahko snamejo, kar ustvarja nelagodje. Predvsem problematično je tudi žvečenje trše hrane, saj je moč ugriza slabša.

Implantati pa na drugi strani trdno stojijo, saj so z vijaki pričvrščeni v čeljustno kost in pri tem nadomeščajo zdravo korenino zoba. Zato tudi nudijo takšno funkcionalnost kot zdravi zobje. Pacientom ni potrebno skrbeti, da bi protetika padla iz ust, prav tako tudi nimajo težav s šušljanjem pri govorjenju in pri žvečenju trše hrane.

Proteze, ki jih podpirajo implantati

Če gre za zdravljenje brezzobosti ali pa za nadomeščanje večjega števila manjkajočih zob, tedaj je optimalna rešitev tudi v zobni protezi, ki jo podpirajo skupno štirje implantati na zgornjem in spodnjem čeljustnem loku. Tej metodi pravimo tudi all-in-4 metoda, pri čemer zobni vsadki nudijo optimalno oporo delni protezi, ki tako ne sloni le dlesni, temveč nudi večjo stabilnost.