Indijski trpotec olajšuje težave s prebavo in znižuje holesterol

Psilium oziroma indijski trpotec je grmičasto zelišče z imenom Plantago ovata, ki raste po vsem svetu, najpogosteje pa v Indiji. Vsaka rastlina lahko proizvede do 15 tisoč drobnih semen, iz katerih se tudi pridobiva prah, ki zadržuje vse zdravilne učinkovine. Ta prah pa se vsakodnevno lahko uporablja kot dodatek k prehrani, pri čemer ga z žličko vmešamo v napitke ali v kosmiče.

Psilium semena vsebujejo topne rastlinske vlaknine, zato v prehrani delujejo kot probiotik. To so nekakšna gomilna vlakna, ki se po zaužitju razširijo in v črevesju tvorijo gelu podobno maso, ki v debelo črevo črpa vodo. Zato tudi olajšujejo težave s prebavo in spodbujajo hitrejše izločanje blata. Poleg tega je znano, da ta super hrana pozitivno vpliva tudi na zdravje srca in ravni zdravega holesterola.

Indijski trpotec lajša zaprtje in drisko

Kronična zaprtost je posebej izpostavljena težava pri starejših in pri vseh, ki ne uživajo dovolj vlaknin. Dodaten vnos super živila v obliki prahu izboljša simptome in zagotavlja naravno lajšanje zaprtja. Pri tem je pomembno vedeti, da je to naravno odvajalo in ne sintetično, zato je vpliv na zdravje večji.

Pri tem so semena polna vlaknin tudi učinkovita pri naravnem zdravljenju hemoroidov, ki največkrat nastanejo prav zaradi težav z zaprtjem, Na drugi strani pa topne rastlinske vlaknine lajšajo tudi blage do zmerne driske. Učinkovine poskrbijo za dovajanje vode v prebavnem traktu, zato je blato bolj čvrsto in počasneje prehaja skozi debelo črevo.

Indijski trpotec znižuje holesterol in ureja krvni sladkor

Prehransko dopolnilo v obliki prahu koristi kot dodatek pri ljudeh, ki se spopadajo z visokimi ravnimi holesterola. To pomeni, da se z rednim uživanjem rastlinskega super živila prične zmanjševati raven skupnega holesterola v serumu ter holesterola lipoproteina oziroma LDL holesterola z nizko gostoto.

Na drugi strani pa Psilium semena v prahu pomagajo tudi pri urejanju krvnega sladkorja oziroma pri ohranjanju zdravega glikemičnega ravnovesja v telesu. Bolniki s sladkorno boleznijo tipa dva lahko ob sočasnem jemanju predpisanih zdravil jemljejo tudi to super živilo in si pomagajo pri izboljšanju simptomov in krvne slike.

Psilium semena zmanjšujejo apetit

Redno uživanje Psilium vlaknin pripomore k zdravemu uravnavanju telesne teže, saj indijski trpotec v prahu zmanjšuje apetit in ustvarja občutek sitosti. Dodajanje vlaknin v prehrano pomaga, da se ne prenajedamo, ker se hitreje počutimo polni in tako tudi pojemo manj hrane. Poleg tega pa se tudi odpadne snovi s pomočjo prehranskega dopolnila hitreje izločijo iz telesa.