Tri kategorije tiskalnikov

Izbira stroja za tiskanje, fotokopiranje in skeniranje oziroma multifunkcijske naprave je lahko težek zalogaj. Na trgu obstajajo najrazličnejše naprave, ki se med seboj razlikujejo po lastnostih, funkcijah in ceni. Ker je specifik, vezanih na te naprave, precej, je najbolje, da sami naredite spisek tega, kar vam je pri tiskalniku pomembno. Kakšne lastnosti in funkcije mora podpirati naprava za tiskanje, fotokopiranje in skeniranje, da bo v največji meri podprla vaše potrebe? Predstavili pa vam bomo tri glavne kategorije takih naprav, da boste približno vedeli, kje iskati, kar potrebujete.

Osnovni model tiskalnika

Najcenejši tiskalnik je možno kupiti že za nekaj 10 evrov. Tak tiskalnik vam bo res nudil le najosnovnejše funkcije, tudi kakovost bo na najnižji ravni. Vseeno pa so take naprave čisto primerne za uporabnike, ki izvajajo tiskanje doma, za lastne potrebe.

Prednost take naprave je v njeni majhnosti. Postavite jo lahko kar na pisalno mizo, tako vam ne bo zavzela veliko prostora. Tiskanje s tako napravo poteka tudi zelo počasi, tako da se mora uporabnik kar načakati, če namerava natisniti večjo količino papirja. Prav tako je treba obojestransko tiskanje večinoma izvajati ročno, kapaciteta za skladiščenje papirja pa je minimalna. Zaradi tega je potrebnega veliko ročnega poseganja v sam proces tiskanja in fotokopiranja.

Srednji rang

V naslednji kategoriji srečamo tiskalnike, ki so že zelo kakovostni. Namenjeni so uporabi v poslovne namene v podjetjih. Zanje je treba odšteti nekaj sto evrov, kar je že velik zalogaj. Vendar pa prednosti odtehtajo visoko ceno.

Tiskanje s takim strojem poteka že bistveno hitreje. Tako tudi v primeru večje količine natisnjenega gradiva ni pretiranega čakanja med sodelavci. Kapaciteta za papir je že kar precejšnja, obojestransko tiskanje pa je avtomatsko. To pomeni, da je vmesno poseganje zelo redko. Take naprave so velike in masivne. Ker zavzamejo veliko prostora, morate najti ustrezno lokacijo, kamor ga boste lahko postavili.

Najvišji rang

Sem spadajo industrijski tiskalniki za tiskanje, fotokopiranje in skeniranje. Na voljo so za 1.000 evrov in več. Investicija je tako precejšna, so pa izjemni tudi rezultati. V primeru, če si lastite tak tiskalnik, je omogočeno tiskanje na najrazličnejše materiale. Omogočeno je lahko tudi 3D tiskanje. Vse te funkcije lahko pridejo zelo prav, vendar pa je treba od primera do primera presoditi, če se vam resnično splača iti v tako drago investicijo ali je bolje, če tako storitev občasno koristite pri drugem ponudniku.