Obojestransko tiskanje izboljšuje uporabniško izkušnjo in zmanjšuje stroške

Obojestransko tiskanje oziroma tisk na obe strani papirja omogočajo tiste multifunkcijske naprave in tiskalniki, ki imajo vgrajeno možnost dvostranskega tiska. Ta funkcija v printerju deluje tako, da tehnologija v notranjosti samodejno obrne list papirja, ko je natisnjena prva stran in nato poda list nazaj v tisk na nasprotni strani papirja.

Multifunkcijske naprave z možnostjo dvostranskega tiska so priljubljene tako v podjetjih in pisarnah kot pri potrošnikih, ki to funkcijo uporabljajo za domačo rabo. Podjetja, ki nudijo najem multifunkcijskih naprav pa običajno v mesečnem najemu nudijo tehnologijo z dvostranskim barvnim tiskom.

Samodejno obojestransko tiskanje izboljšuje uporabniško izkušnjo

Multifunkcijske naprave z avtomatskim dvostranskim tiskom delujejo tako, da istočasno tiskajo na obe strani papirja s tem, da natisnjen list papirja obrnejo v tiskalniku, zato da se lahko natisne še druga stran. Čeprav je funkcija avtomatska, jo je potrebno v računalniku ali v  napravi tudi nastaviti, pri čemer je pri nastavitvah potrebno klikniti na funkcijo »natisni na obe strani«. Avtomatski dvostranski tisk predstavlja za uporabnika preprost način, kako natisniti obe strani papirja v čim krajšem času.

Multifunkcijske naprave in ročno obojestransko tiskanje

Nekatere multifunkcijske naprave in tiskalniki pa nimajo vgrajene tehnologije za dvostranski tisk, zato je potrebno papir ročno vstaviti oziroma zamenjati papir na drugo stran. Pogosto imajo pladnji za papir tudi označevalnik, ki prikazuje, kako je potrebno papir pravilno vstaviti in kako mora biti papir pravilno poravnan. Ročni tisk zahteva nekoliko več časa in prakse, zato da bi dokumente lahko brezhibno natisnili na obe strani papirja.

Raba dvostranskega tiska v podjetju

Multifunkcijske naprave z dvostranskim tiskom so uporabne predvsem v tistih podjetjih, ki potrebujejo kakovostno, hitro in enostavno tiskanje. Če podjetja vsakodnevno uporabljajo to funkcijo tiska, tedaj je nakup ali najem multifunkcijske naprave s to tehnologijo zelo koristen.

Nakup multifunkcijske naprave z dvostranskim tiskom lahko predstavlja za podjetje velik finančni zalogaj, saj so te naprave dražje od tiskalnikov, ki nimajo vgrajene te funkcije. Prav zato najem tiskalnikov z dvostranskim tiskom pri specializiranem podjetju bistveno pripomore k zmanjšanju stroškov.

Obojestransko tiskanje varčuje s porabo papirja

Obojestransko tiskanje pomembno vpliva na varčevanje s papirjem za kar 50 odstotkov, glede na to, da se dokumenti tiskajo na obe strani in ne samo na eno stran papirja. Multifunkcijske naprave in tiskalniki z vgrajeno tehnologijo dvostranskega tiska zato pomagajo pri zmanjševanju papirnih odpadkov in zato velja, da je takšen način tiska tudi okolju prijazen.