Kakšne so razlike med kopirnimi stroji?

Kopirni stroji so namenjeni fotokopiranju oziroma razmnoževanju raznih dokumentov. Danes pa so toliko bolj na trgu prisotne naprave, ki omogočajo številne funkcije. Poleg fotokopiranja tudi tiskanje, skeniranje in še mnogo več, zato je bolj smiselno govoriti o multifunkcijskih napravah. Ko se odločite za nakup ene od njih bodisi za zasebno ali poslovno uporabo, morate najprej vedeti, kakšne so vaše potrebe po tiskanju. Na podlagi tega boste lahko izbrali kombinacijo lastnosti in funkcij, ki vam bodo omogočale želene rezultate.

Cena kopirnih strojev

Naprave se med seboj zelo razlikujejo po ceni, po kateri so dostopne na trgu. Tako so za domačo rabo take naprave na voljo že za nekaj 10 evrov, medtem ko so tiskalniki za pisarniško uporabo dražji. Stanejo nekaj 100 evrov. Lahko pa so vredni tudi 1000 €. V zadnjo kategorijo razvrščamo še industrijske kopirne stroje, ki pa omogočajo precej napredne funkcije. Take naprave niso namenjene običajnemu tiskanju, ampak tistim uporabnikom, ki potrebujejo določene naprednejše funkcije. Mednje spada npr UV tisk. Gre za tisk, ki ga lahko izvedemo na različne materiale kot so tekstil, steklo, plastika, kovina in drugo. Vse bolj priljubljeno je 3D tiskanje, ki pa omogoča, da se nekaj natisne v treh dimenzijah. Lahko gre za kopiranje že obstoječega izdelka ali pa vnaprejšnji izris modela na računalniku in kasnejše tiskanje. Taki tiskalniki so zelo masivni, primerni za profesionalno rabo in stanejo precej več.

Osnovne karakteristike

Na kaj pa je treba paziti, ko se odločite za nakup fotokopirnega stroja? Faktorjev, med katerimi se lahko odločate, je veliko. Naprave se razlikujejo po velikosti. Večje kot so, bolj so ponavadi izpopolnjene. Nekatere naprave omogočajo izredno kakovostne rezultate, druge manj. Nekatere so bolj primerne za tiskanje dokumentov, druge pa so bolj specializirane za tiskanje fotografij in drugega barvnega gradiva. Pomemben dejavnik je tudi hitrost tiskanja. Gre za karakteristiko, ki se izraža v vrednosti ppm. To pomeni število natisnjenih strani na minuto.

Pomembna je tudi kapaciteta za papir. Večja kot je, manj pogosto je treba ročno posegati v tiskanje in papir dodajati. Želite, da bi se na en tiskalnik lahko povezalo več zaposlenih in tiskalo iz njega? Potem preverite, če tiskalnik to omogoča. Če nameravate tiskanje izvajati direktno s pametnega telefona ali tablice, potem preverite, če je možnost USB ali bluetooth povezave, s katero lahko to izvedete.