Verižne kompenzacije – cilj: upnikom omogočiti, da hitro in enostavno pridejo do svojega denarja

Denar sveta vladar. Pri denarju se vse začne in konča. Navedli smo le dve misli, ki nas opomnita na to, kako v resnici denar in vse, kar je povezano z njim, vpliva na nas. Žal se pogosto zgodi, da se ravno zaradi tega sredstva zapletemo v procese, ki se jih pač ne moremo izogniti, če želimo, da bomo denar, ki v resnici pripada nam, spet kdaj lahko videli. Ste že morda kdaj slišali za proces, ki se imenuje verižne kompenzacije? Verjetno ste nekateri že slišali zanj. Tudi ta proces je povezan z denarjem. V nadaljevanju boste lahko videli, kako zelo.

Verižne kompenzacije so v resnici instrument

Strokovnjaki torej verižne kompenzacije definirajo kot instrument. Njihova naloga je vzdrževati dobro likvidnost ter omogočati večjo gospodarsko aktivnost in zmanjševati terjatveno tveganje. Preko tovrstnih kompenzacij se med pravnimi osebami upnikom omogoča, da lahko so svojega denarja pridejo na zelo hiter in tudi prefinjen način, kar pa je seveda zelo pomembno.

Pogoji, ki so potrebni za verižne kompenzacije

Seveda pa kot vsak postopek ali pa proces tudi verižne kompenzacije za svoje omogočeno delovanje potrebujejo kar nekaj pogojev. V nadaljevanju naštevamo najbolj pomembne oziroma tiste, ki so pogoj, da se stvar lahko sploh začne reševati.

V prvi vrsti mora biti terjatev, za katero bo potekala verižna kompenzacija, vsaj vzajemna. Terjatvi morata prav tako biti istovrstni, obenem pa mora biti določena terjatev zapadla in tudi iztožljiva. In nenazadnje: terjatev mora biti likvidna in predvsem resnična.

Kako pa je s stroški pri kompenzaciji?

Naš strošek v tem primeru je pravzaprav provizija. Ta je seveda dogovorjena vnaprej. Odvisna pa je v prvi vrsti od težavnosti, ki jo terjatev zahteva sama po sebi.

V življenju torej prav nikoli ne smemo povsem obupati. Vedno se moramo najprej pozanimati, ali obstaja rešitev, ki bi nas lahko na enostaven in hiter način pripeljala iz težav. Verižne kompenzacije so npr. eden od takih postopkov, ki nam lajšajo življenje.