Koliko stane zobni vsadek in od česa je odvisna cena?

Na vprašanje o temu, koliko stane zobni vsadek, ni enoznačnega odgovora, saj je v končno ceno vključenih več dejavnikov, tako iz vidika kakovosti implantatov kot iz vidika zobozdravstvenih storitev. Cena za zobno protetiko je odvisna od uporabljenih materialov in kakovosti izdelave. Prav tako pa različno stanejo tudi storitve zdravljenja manjkajočih zob oziroma implantološkega zdravljenja.

V slovenskem zobozdravstvu lahko uporabnik z osnovnim in dodatnim zdravstvenim zavarovanjem koristi le določene storitve, ki jih ni potrebno dodatno plačati. Zdravljenje zob z implantati je skorajda v celoti plačljivo. Iz tega razloga je pomembno, da pacient poišče najbolj kakovostne dentalne storitve, kjer v klinikah in ambulantah nudijo tudi najbolj kakovostne implantate. Tako si pacient zagotovi najboljšo obravnavo.

Koliko stane zobni vsadek z vsemi komponentami?

Zobni implantat je sestavljen iz treh komponent, pri čemer so vse komponente izdelane pri istem proizvajalcu. Najbolj pomemben del je vijak, ki je lahko izdelan iz titana ali cirkonija. Zobozdravnik vijake pričvrsti v čeljustno kost. Druga komponenta je opornica, ki se namesti na vijak, tretja komponenta pa zobna krona, ki se namesti na opornico.

Vsaka komponenta ima svojo ceno v različnem cenovnem razponu. Pri tem je najbolj pomembna kakovost uporabljenih materialov ter materiali, ki se uporabljajo za prevleko na vijaku. Dražji protetični nadomestki iz kakovostnih materialov nudijo večjo stabilnost, daljšo življenjsko dobo ter manj komplikacij v obdobju celjenja po operaciji.

Koliko stane zobni vsadek, ki je bio kompatibilen?

Kakovost in posledično višjo ceno implantatov določajo tudi drugi dejavniki, kot je bio kompatibilnost, proizvodne tehnologije in klinična preizkušenost. Švicarsko podjetje Straumann z dolgo tradicijo dosega vse standarde kakovosti, saj je njihova zobna protetika znana po temu, da nudi bio kompatibilnost, kar pomeni, da se vijaki optimalno zlijejo s čeljustno kostjo, pri čemer je proces osintegracije mnogo hitrejši.

Hkrati pa so Straumann implantati tudi klinično preizkušeni, kar zagotavlja višjo kakovost, v primerjavi z blagovnimi znamkami, ki izdelujejo zobno protetiko serijsko in brez uporabe sodobnih tehnologij.

Cena za implantološko zdravljenje zob

Ob vprašanju, koliko stane zobni vsadek, je potrebno upoštevati tudi ceno zdravljenja v specialistični dentalni kliniki. Implantološko zdravljenje je sestavljeno iz več faz, ki sledijo ena drugi. Zobozdravnik v začetni obravnavi opravi vse potrebne diagnostične preglede in zastavi plan zdravljenja glede na specifičnost stanja zob in dlesni.

Temu sledi kirurška operacija s pričvrstitvijo vijakov v čeljustno kost. Nato se mora kost zaceliti in zliti z vijakom. Temu sledi še namestitev opornice ter kasnejša izdelava in namestitev zobne krone. Zobozdravstvene ambulante pa za vse te storitve zaračunajo različne cene.