Totalna proteza za zdravljenje brezzobosti

Totalna proteza se v zobozdravstvu največkrat uporablja za zdravljenje brezzobosti, kar pomeni, da nudi razmeroma stabilno protetiko pacientom, ki v ustni votlini nimajo nobenega svojega zdravega in naravnega zoba. Največkrat je ta vrsta protetike snemljiva, zato da pacienti lahko vzdržujejo optimalno ustno higieno.

V primerjavi z delno protezo je celostna protetika izdelana iz celotnega loka umetnih zob z materialom, ki pokriva dlesni. Zobozdravnik jo lahko namesti tako na zgornjo kot na spodnjo čeljust. Pri tem protetični nadomestek podpira tkivo dlesni. Zobozdravnik pa mora protetiko večkrat popravljati ali prilagajati, zato da nudi optimalno funkcionalnost pri govoru in prehranjevanju.

Iz česa je izdelana totalna proteza?

Izdelava zobnih protez stremi k temu, da protetika posnema naravno tkivo dlesni. Prav zato je izdelana iz pigmentiranega akrila, znanega kot polimetil metakrilat ali PMMA. Vidne površine tega materiala so zelo polirane, zato da izgledajo čim bolj naravno, poleg tega pa pomagajo preprečevati kopičenje bakterij na protezah.

Uporaba posebnih lepil za pritrditev protetike na dlesni

Protetični nadomestek za zgornjo čeljust pokriva tudi nebo v ustni votlini, spodnja proteza pa je izdelana v obliki črke U, zato da lahko zagotovi dovolj prostora za jezik. Obe protezi pa počivata na tkivu dlesni, pri čemer je potrebno zagotoviti dober oprijem, zato da protetika ne bi padla iz ust ali da ne bi povzročala težav pri govoru in žvečenju hrane. Prav zato pacienti uporabljajo posebna lepila, ki pomagajo pri boljšem oprijemu na dlesni.

Totalna proteza v prednostih in slabostih

Velika prednost za paciente, ki se odločijo za zdravljenje z zobnimi protezami, je v tem, da ta vrsta protetike nudi cenovno najbolj ugodno zdravljenje za nadomestitev vseh zob v celotnem čeljustnem loku. Prav tako tovrstno zdravljenje poteka zelo hitro, pri čemer pacient zobozdravnika obišče le nekajkrat. Slabosti teh protetičnih nadomestkov pa so:

  • Neprijeten občutek, zlasti ob nošenju zgornje proteze
  • Protetika na spodnji čeljusti je manj stabilna zaradi različnih mišic, vključno z jezikom, ki premika in odkriva protezo
  • V nekaterih primerih je težko zagotoviti udobje in stabilnost protetike, saj imajo pacienti različne anatomije čeljusti

Zobne proteze ali implantati – kaj izbrati?

Implantati v zadnjem desetletju predstavljajo dobro alternativno klasičnim protezam, saj s trdno pričvrščenimi vijaki v čeljustni kosti nudijo polno funkcionalnost naravnih zob, pri čemer nadomeščajo korenino zoba. Zato lahko pacient z njimi brez skrbi govori, žveči hrano in drugo. Velika prednost je tudi v videzu, ker zobni vsadki izgledajo kot naravni zobje. Prav tako imajo dolgo življenjsko dobo, medtem ko totalna proteza zdrži le okoli deset let ali manj ter jo je pri tem potrebno večkrat prilagajati in popravljati.