Koliko stane zobni vsadek in zakaj takšna cena?

Pri vprašanju koliko stane zobni vsadek, ki je sestavljen iz vijaka, opornice in zobne krone, je potrebno upoštevati vse dejavnike, ki vplivajo na ceno implantološkega zdravljenja zob. V prvi vrsti gre za bolj zapleten postopek, pri čemer večji del cene odpade na storitev, ki jo izvaja zobozdravnik specialist.

V stroške je potrebno všteti tudi dodatne postopke zdravljenja, kot so na primer ekstrakcije zob, morebitne operacije čeljustne kosti in dodatne diagnostične preiskave. Na splošno velja, da so implantati dražji od druge zobne protetike, vendar pa na drugi strani nudijo daljšo življenjsko dobo ter minimalna tveganja pri zdravljenju. Zato so morda začetni stroški visoki, a se na dolgi rok ustvarijo prihranki.

Koliko stane zobni vsadek pri specialistu?

Pomembno je vedeti, da implantološkega zdravljenja zob ne opravljajo splošni zobozdravniki, temveč je potrebno poiskati specialista implantologa in protetika, ki je lahko tudi oralni kirurg ali parodontolog. Specialistične zobozdravstvene ordinacije pa za svoje storitve zaračunajo več.

Poleg tega je v celovito zdravljenje zob vpletenih več strokovnjakov, ki sodelujejo z zobozdravnikom. To so lahko asistenti, higieniki, zaposleni v zobotehničnih laboratorijih in drugi. Zato večji del stroškov pacienti namenijo za zobozdravstveno storitev.

Koliko stane zobni vsadek v različnih materialih?

Na ceno implantata vpliva veliko dejavnikov, ne glede na proizvajalca dentalne opreme. Kakovost in ceno določajo tudi uporabljeni materiali, pri čemer so zobne krone največkrat izdelane iz kovine, keramike ali porcelana. Vijaki pa so izdelani iz titana ali cirkonija, saj so to bio kompatibilni materiali.

Stroški uporabljenih materialov so odvisni od dejavnikov, kot so:

  • Ali potrebujete tudi zobno protezo ali mostičke?
  • Ali potrebujete dodatno zdravljenje, preden zobozdravnik kirurško pričvrsti vijak v čeljustno kost? Ali so dlesni zdrave? Ali je potrebno pred pričvrstitvijo tudi izpuliti korenine zob?
  • Imate težave z vsadkom, ki ga je pričvrstil drug oziroma prejšnji zobozdravnik?

Dodatni postopki zdravljenja manjkajočih zob

Pred pričetkom implantološkega zdravljenja zob mora zobozdravnik ugotoviti, ali je pacient sploh primeren za zdravljenje z implantati, pri čemer opravi slikanje ustne votline  z rentgenom in CT napravo. Za implantološko zdravljenje je pomembno, da ima pacient zdrave dlesni in dovolj trdno čeljustno kost, sicer mora specialist opraviti operacijo cepljenja kosti.

Na vprašanje koliko stane zobni vsadek vpliva tudi strošek zdravljenja parodontoze, še posebej, če je parodontoza vzrok za izgubo zob. Postopek zdravljenja dlesni zato povečuje končno ceno, saj zobozdravnik lahko pričvrsti vijak le, če so dlesni zdrave, kar pomeni, da ne bo težav pri celjenju in spojitvi tkiva z vijakom.