Kupujete nov tiskalnik?

Kadar kupujete nov tiskalnik, je potrebno v prvi vrsti misliti predvsem na to, v kakšen namen ga boste uporabljali. Za domačo uporabo ali občasen tisk v manjši pisarni, boste imeli veliko ponudbo v vseh trgovinah, ki prodajajo računalniško opremo. Če bo nov tiskalnik namenjen pogosti in zahtevnejši uporabi v podjetju, pa se velja obrniti na specialiste – na zastopnike za posamezne blagovne znamke pri nas, ki vam bodo ob nakupu tudi dobro svetovali. Nakup “profi” tiskalnika namreč ni poceni, zato velja vložiti sredstva v takšnega, ki vam bo resnično ustrezal.

Naj bo nov tiskalnik laserski ali brizgalni?

Za doma je povsem primeren brizgalni tiskalnik. Cene same tiskalne naprave so včasih kar smešno nizke, še posebej, če upoštevamo dejstvo, da gre večinoma za multifunkcijske naprave. Tako nov tiskalnik ne skrbi zgolj za tisk, temveč tudi za optično branje (skeniranje) in v kombinaciji obojega tudi za fotokopiranje. Kartuše lahko kupujete originalne ali kompatibilne, s čemer dodatno prihranite. Seveda pa velja, da tisk ni tako kakovosten kot v primeru, če je vaš tiskalni stroj laserski.

Laserski tisk zagotavlja večjo natančnost pri tiskanju dokumentov, še bolje pa je to, da delo opravi veliko hitreje. Kadar tiskate večje število strani, bodo te pripravljene kot bi mignil, medtem ko bi pri brizgalnem to lahko trajalo tudi uro ali več. Nov laserski tiskalnik vas bo zato, ker uporablja naprednejšo, zmogljivejšo in hitrejšo tehnologijo, seveda tudi stal več.

Kaj pa barvila?

Laserski tiskalnik uporablja barvilo v prahu, brizgalni tekoče barvilo v kartuši. Kartuša se hitreje izprazni, a je v primerjavi s tonerjem cenejša. To ne pomeni, da bo nov tiskalnik na kartuše dejansko tiskal ceneje – toner ima namreč precej večjo kapaciteto in z njim natisnete več. Preračunati velja torej, koliko vas stane tisk na posamezno stran.

Barvni laserski tiskalniki so najdražji, a njihova kakovost zagotovo zadovolji še tako zahtevnega uporabnika. Če je nov tiskalnik naložba, ki bo v redni uporabi mnogo let, je barvni laserski tisk kljub temu najboljša odločitev.