Koliko stane zobni implantat in zakaj se cene razlikujejo?

Na vprašanje, koliko stane zobni implantat, ne moremo podati natančne cene, saj je pri zdravljenju zob z vsadki značilno, da prihaja do velikih cenovnih razponov. Na ceno namreč vplivajo številni dejavniki, pri čemer protetika predstavlja le en del cene. Na drugi strani je potrebno vzeti v zakup, da dentalne klinike za svoje storitve zaračunavajo različne cene.

Če potrebujete implantološko zdravljenje zob, tedaj vam bo določen del zdravljenja krila zdravstvena zavarovalnica oziroma osnovno in dodatno zavarovanje, pri čemer pa je vsadke potrebno plačati iz svojega žepa. ZZZS pri zdravljenju brezzobosti in manjkajočih zob krije le protetiko, kot so na primer zobne proteze. Vsadki namreč spadajo v kategorijo nadstandardnih storitev, zato je potrebno upoštevati, da zdravljenje v večini krijete sami.

Koliko stane zobni implantat v kakovostnih materialih?

Na trgu so na voljo različne blagovne znamke vsadkov. Pri tem ločimo originalno in ne originalno protetiko. Razlika med njima je v tem, da proizvajalec pri originalnih protetičnih nadomestkih jamči za kakovost z garancijo, vsadki pa so plod številnih kliničnih študij in jih proizvajajo v skladu z najsodobnejšo tehnologijo na področju protetike.

Nekoliko dražji vsadki nudijo daljšo življenjsko dobo, njihova ključna prednost pa je v tem, da so bio kompatibilni, saj se vijaki, ki jih zobozdravnik pričvrsti v kost, optimalno zlijejo s čeljustno kostjo in dlesnimi. Bio kompatibilnost predstavlja enega izmed ključnih znakov o tem, da je protetika kakovostna. Poleg tega pa so bolj kakovostni in posledično dražji vsadki, ki so izdelani iz kombinacije cirkonija in titana.

Koliko stane zobni implantat skupaj z zobozdravstvenimi storitvami?

Ceni vsadka, v katero je vključen vijak, opornica in zobna krona po meri, je potrebno prišteti ceno za zobozdravstvene storitve pri izbrani dentalni kliniki, v kateri delujejo bodisi paradontologi, implantologi in protetiki. Gre za dolgotrajnejše zdravljenje zob, ki se lahko zavleče tudi v eno leto, še posebej v primerih brezzobosti in velikega števila manjkajočih zob. Zobozdravnik lahko predlaga tudi zobno protezo, ki se namesti na štiri vsadke na zgornjem in spodnjem ustnem loku.

V ceno zobozdravstvenih storitev so všteti vsi pregledi pri zobozdravniku, celostna diagnostika, da se ugotovi stanje dlesni, zob in čeljustne kosti, ter kirurška pričvrstitev vijaka v čeljustno kost in namestitev opornice, ki povezuje vijak z zobno krono. V primeru parodontoze je najprej potrebno zdraviti bolezen dlesni, v primeru nezadostne gostote kosti pa kirurg lahko opravi tudi operacijo cepitve kosti. Le na ta način se bo vijak lahko trdno pričvrstil v kost in zagotovil optimalno stabilnost.

Koliko stane zobni implantat v izbrani dentalni ordinaciji?

Vsaka zobozdravstvena ordinacija, ne glede na to, ali gre za koncesionarje ali privatne klinike, obračunava storitve po različnih cenah, kar je še posebej očitno, saj implantološkega zdravljenja zob ne krije zdravstvena zavarovalnica oziroma v zelo omejeni meri.

Pri vprašanju, koliko stane zobni implantat, je dobro vedeti tudi to, da vsaka zobozdravstvena ordinacija največkrat sodeluje le z nekaj ali celo z enim dobaviteljem dentalne opreme, pri čemer svojim pacientom nudijo določeno blagovno znamko vsadkov, katero uporabljajo in poznajo že vrsto let in imajo z njo izkušnje.