Varna investicija v letu 2021

Nepredvidljive razmere v zadnjih letih zahtevajo temeljit premislek o tem, kaj je v letu 2021 še varna investicija. Kar nekaj tradicionalnih opcij je izgubilo svoj čar, hitro se je pokazalo, da ob nestabilnih gospodarskih razmerah ne morejo preživeti. Hkrati se vedno odpirajo nove priložnosti s svojimi prednostmi in slabostmi, čeprav so investitorji do pravih novosti upravičeno nezaupljivi. Kam torej investirati, če imamo nekaj razpoložljivih sredstev, ki jih ne želimo izgubljati na bančnem računu?

Treba je priznati, da situacija za varčevalce in investitorje ni ravno rožnata. Kakšnih eksplozivnih preskokov v zeleno ne gre pričakovati, kvečjemu lahko napovemo nepredvidljive padce. To pomeni, da se je v tem trenutku pametno izogibati tveganih naložb, ki so po navadi prinašala visoke donose. Raje se držimo nizkih tveganj, tudi če zaradi tega sprejmemo nižje donose. To je navsezadnje varna investicija, ki nam pomaga pri postopnem plemenitenju naših sredstev.

Varna investicija ni tista z najvišjimi donosi

Predvsem začetniki v svetu investicij iščejo priložnost za velike zaslužke. Kar pogosto namreč vidimo kakšno zgodbo o neverjetnih dobičkih, a to je primerljivo z loterijo, ki tudi mnogim prinese milijone, a je ne moremo priporočiti za dolgoročne investicije. Tako se prav tiste investicije, ki v začetku izgledajo atraktivne, pogosto izkažejo za povsem neustrezne, če nas zanima varna investicija na dolgi rok.

V tem trenutku se je verjetno smiselno izogibati delnicam, saj so delniški trgi precenjeni in kljub nestabilnim gospodarskim razmeram dosegajo rekordne vrednosti. Odlično za stare investitorje, a precejšnje tveganje za tiste, ki se na investicijo šele pripravljajo. Podobno je pri nepremičninah, ki so v zadnjih letih veljale za zelo atraktivno investicijo. Zdaj temu ni tako, saj so z upadom povpraševanja po (predvsem turističnih) nastanitvah padle tudi najemnine, cene nepremičnin pa nekako stagnirajo. Lahko napovemo tudi padec ali celo zlom nepremičninskega trga, ki je več let nekontrolirano rastel.

Posebna kategorija so kriptovalute. Te imajo izjemno visoke donose, a tudi visoka tveganja, tako da ne moremo računati na zaslužek. A vseeno je to lahko dokaj varna investicija, če smo se pripravljeni delu dovolj pozorno posvetiti in znamo izkoristiti potencial, ki ga ima ta trg. Predvsem dolgoročne investicije imajo pri nepričakovano nizkih vrednostih kriptovalut po rekordnem začetku leta predvideno nizko tveganje.

Varna investicija z minimalnim tveganjem

Ostajajo nam na razpolago investicije z minimalnim tveganjem. Vedno je treba tu omeniti obveznice, ki prepričajo prav s to odliko. Včasih se priporočajo tudi naložbeni skladi, a tu je treba izbirati zelo previdno. Bančni depoziti načeloma niso oblika investiranja, saj ob bornih donosih ne pokrijejo niti stopnje inflacije. Bolje se obnesejo nekatere druge investicijske možnosti, na primer investicije v zavarovana posojila, ki imajo ob nižjem tveganju višji donos.

Kaj ponuja varna investicija na dolgi rok?

Gotovo bo varna investicija prepričala tiste, ki znajo operirati z obrestno obrestnim računom. Tudi nižja obrestna mera, ki jo moramo sprejeti pri iskanju zares varne investicije, lahko pomeni velike donose na dolgi rok, gotovo pa je vsaka opcija z minimalnim tveganjem boljša od tega, da denar na bančnem računu izgublja svojo vrednost.