Zobna protetika v različnih vrstah protetičnih nadomestkov

Zobna protetika oziroma protetični zobni nadomestki so zasnovani za zdravljenje manjkajočih ali poškodovanih zob ter za zdravljenje bolezni dlesni in korenin, ki sčasoma začnejo vplivati tudi na strukturo zoba. Pacienti lahko izbirajo med fiksnimi ali snemljivimi protetičnimi nadomestki, pri čemer zobozdravnik pacientu predstavi najboljše možnosti, glede na značilnosti zobovja, stanje dlesni, strukturo kosti v čeljusti in drugo.

Obstaja več različnih vrst protetičnih nadomestkov, vsaka izmed njih pa je primerna za specifične težave v ustni votlini. Pomanjkljivosti zob se lahko zakrijejo in obnovijo z uporabo umetno izdelanih protetičnih nadomestkov, ki se med seboj razlikujejo po materialih, funkcijah, tehnologiji in tudi ceni. Cilj zdravljenja pa je v povrnitvi oralnega zdravja in lepega nasmeha.

Zobna protetika v različnih vrstah umetnih nadomestkov

Zobozdravniki v svojih ordinacijah nudijo različne vrste protetičnih zobnih nadomestkov, pri čemer je vsak del izdelan po meri zobovja pacienta. To zagotovi odtis zob, ki mu pravimo tudi ortopan. Sicer pa so na voljo naslednji protetični nadomestki:

  • Implantati: zobni vsadki se pričvrstijo v kost čeljusti in nadomeščajo korenino zoba. Zobozdravnik lahko pričvrsti le en implantat ali več njih.
  • Mostički pokrivajo en sam poškodovan zob ali tvorijo del mostu, kjer so mostički nameščeni na vsaki strani enega ali več zob.
  • Delne ali totalne zobne proteze, pri čemer se nekatere proteze lahko namestijo tudi na implantate.
  • Zobne luske v tankem sloju prekrivajo razbarvane ali poškodovane zobe in tako izboljšajo videz zob.

Postopek izdelave zobne protetike pri zdravljenju

Pred izdelavo protetičnega nadomestka mora zobozdravnik pregledati zobovje in ustno votlino ter napraviti odtis zob oziroma ortopan. Zobozdravnik nato ortopan pošlje v laboratorij, kjer tehniki izdelajo zobno protetiko na podlagi ortopana. Po meri izdelani protetični deli so pomembni zato, da se lahko natančno, tesno in udobno prilegajo v ustno votlino.

Temu sledi postopek namestitve zobne protetike, ki pa je odvisen od vrste nadomestkov. Na primer, pri pričvrstitvi implantatov mora zobozdravnik kirurško vstaviti vijake iz titanija v čeljustno kost. Če je čeljustna kost pacienta tanka, bo moral zobozdravnik vsaditi dodatno umetno kost, ki bo omogočala podporo implantatu.

Če pa se na implantate namesti tudi zobna proteza, tedaj mora pacient počakati nekaj mesecev, zato da se zobni vsadki pravilno namestijo in pritrdijo v kost. Zobna protetika v obliki implantata predstavlja dobro izbiro, saj nadomešča funkcijo in videz naravnih zob in omogoča udobno žvečenje hrane in govorjenje.