Barvni printer je skorajda nujen tudi pri nas doma

Če je včasih veljalo pravilo, da si printerje ali lepše slovensko tiskalnike privoščijo samo tisti, ki imajo v žepu nekoliko več denarja, dandanes temu ni več tako. Tiskalnike si lahko privoščimo že vsi, saj nam jih trg ponuja po izjemno nizkih cenah, ki so dostopne prav vsem. Barvni pisarniški printer pa je še posebej zaželen, saj ima svoje prednosti, ki so zelo učinkovite.

Barvni pisarniški printer oziroma tiskalnik ponuja barvno in črno-belo tiskanje. Primeren je predvsem za tiste, ki pogosto tiskajo dokumente, v katerih so raznovrstni grafični prikazi ter fotografije. V tem primeru je tovrstni tiskalnik povsem prava izbira. V nadaljevanju pa se nam poraja novo vprašanje, in sicer, ali je za nas bolj primeren t. i. barvni brizgalni tiskalnik ali t. i. laserski barvni printer. Odgovor na to vprašanje nam lahko podajo strokovnjaki.

Strokovnjaki svetujejo in pravijo, da so kvalitetno tiskanje, hitro tiskanje ter količina natisnjenega materiala kvalitete, ki jih v ospredje postavlja barvni laserski tiskalnik. Ob tem pa se moramo zavedati, da je ravno zaradi teh pomembnih kvalitet cena bistveno višja. Brizgalni tiskalnik je zato bistveno cenejši, ponaša se namreč z izredno nizko ceno, ponuja pa sicer zadovoljivo hitrost ter tudi kvaliteto tiskanja.

Obe vrsti tiskalnika pa nam omogočata barvno tiskanje, ki je profesionalne kvalitete. Če se boste odločili za nakup cenejše variante, torej barvnega brizgalnega tiskalnika, potem bodite pozorni na njegovo različico, ki se imenuje barvni brizgalni foto tiskalnik. Tovrstni tiskalniki so namreč specializirani za tiskanje slik, ki bodo odličnega izgleda in seveda tudi primerno obstojne.

Barvni printer nam pred nakupom narekuje, da se moramo pozanimati tudi o ločljivosti tiskanja. Ločljivost namreč merimo s t. i. »dpi«, to je točk oziroma pik na inč. Ve kot je teh točk oziroma pik, višja je kvaliteta tiskanja. Preveriti moramo tudi, ali nam barvni printer ponuja različne ločljivosti za različne vrste tiskanja.