S hranili bogati indijski oreščki kot priljubljen in zdrav prigrizek

Indijski oreščki v obliki manjših ledvičk so pravzaprav semena plodov tropskega indijskega drevesa, ki izvira iz Brazilije, zdaj pa drevesa gojijo v toplih podnebjih po vsem svetu. Semena so bogata s hranili in koristnimi rastlinskimi spojinami, ki pomagajo izboljšati splošno zdravje, saj vplivajo na zdravje srca, poleg tega pa pomagajo pri nadziranju telesne teže in krvnega sladkorja.

Semena nudijo odličen zdrav in polnovreden prigrizek, ki si ga lahko privoščimo kadarkoli v dnevu. Kupimo jih lahko samo brez lupine, saj njihova lupina vsebuje smolo, ki ni varna za uživanje. Na voljo pa so surova semena, praženi orehi in orehi, ki so začinjeni z različnimi aromami. Uporabimo jih lahko tudi kot dodatek solatam, smoothijem, krompirčkom in drugim obrokom.

Indijski oreščki vsebujejo veliko hranilnih snovi

Semena plodov indijskega drevesa so bogata z vrsto hranil. Na primer, 28 gramov nepraženih in neslanih orehov vsebuje veliko vlaknin, selena, vitamina K, fosforja, železa, cinka, bakra, tiamina, mangana, magnezija ter vitamina B6. Vsebujejo pa zelo malo ogljikovih hidratov ter kalorij. Posebej bogati so z nenasičenimi oziroma esencialnimi maščobami, ki so pravzaprav zdrave maščobe in jih telo potrebuje za zdravje srca.

Na drugi strani ne vsebujejo sladkorja, pri čemer pa vsebujejo skoraj enako količino beljakovin kot enakovredna količina kuhanega mesa, zato so semena odličen nadomestek mesa za vegetarijance in vegane. Vsebnost minerala kot je baker prispeva k proizvodnji energije v telesu, zdravemu razvoju možganov in močnemu imunskemu sistemu. Mangan in magnezij pa sta pomembna za zdravje kosti.

Indijski oreščki veljajo za močne antioksidante

Ekološka semena plodov indijskega drevesa veljajo za močne antioksidante, ki ohranjajo zdravje telesa z nevtralizacijo molekul prostih radikalov, ki povzročajo škodo, saj starajo celice.  Antioksidanti zato pomagajo zmanjšati vnetja. Orehi so bogat vir polifenolov in karotenoidov. To sta dva razreda antioksidantov, ki jih najdemo tudi v drugih semenih, kot so mandlji.

Zaradi podobnega profila antioksidantov imajo semena iz indijskega drevesa podobne koristi pri oksidaciji. To velja tako za surove orehe kot za pražene orehe. Navkljub temu pa je bolje izbrati surova in ročno oluščena semena, zato ker vsebujejo manj soli in olj, ki so še posebej značilni pri semenih, katerim proizvajalci dodajajo še različne arome in začimbe.

Zdrav prigrizek in okusen dodatek k prehrani

Semena lahko enostavno dodamo v prehrano in obroke. Lahko jih jemo surove ali pražene ter poskrbimo za enostaven prigrizek na poti ali v službi. Cele ali zmlete orehe lahko dodamo različnim jedem, od umešanega tofuja in krompirja do solat, juhe in enolončnic. Lahko jih tudi namočimo in zmešamo skupaj z jabolčnim kisom ali limoninim sokom, zato da pripravimo kislo smetano ali kremni sir brez mleka.

Zmleta semena lahko uporabimo za dodajanje okusa jedem in za pripravo različic najljubših sladic brez mleka. Indijski oreščki so idealni za pripravo rastlinskega masla, ki ga nato uporabimo v sladicah. Maslo lahko pripravimo v malo bolj zmogljivem blenderju. Maslo iz semen lahko tudi namažemo na kruh, vmešamo v jogurt ali v ovseno kašo. Maslo lahko skupaj z ovsom in suhim sadjem uporabimo za izdelavo domačih sladkih kroglic brez peke.