Izterjava, kakršna koli pač, je zelo kompliciran proces

Če ga ne začnemo pravočasno, tvegamo, da nam dolžnik ne bo poravnal dolga, saj bo iskal vedno nove izgovore in tako zavlačeval z plačilom.

Ker je izterjava tujina še posebej zahteven proces, se pogosto vprašamo, kako poteka izterjava podjetja, kako poteka izterjava, ki bremeni podjetja, ki so v tujini.

Pogosto je svetovano, da se morajo podjetja, preden se odločijo za poslovanje oziroma preden sklenejo pogodbo z drugim podjetjem, pozanimati o novem partnerju. To je pomembno predvsem zaradi kasnejših morebitnih zapletov. Preveriti morajo plačilno sposobnost partnerja, preverijo naj še likvidnost podjetja. Če tega ne bomo naredili, je velika verjetnost, da je kasnejša izterjava lahko dolgoročen proces.

Dandanes smo priča trendu neplačevanja

Čeprav je še vedno veliko podjetij zunaj, ki pa svoje terjatve redno in pravočasno plačujejo. Nekatera podjetja terjatve poravnajo v roku, nekatera pa po roku zapadlosti. Najtežje pa se je soočiti s takšnimi podjetji, zlasti če so v tujini.

Začnemo na lep način, s prvim korakom, ki je seveda najosnovnejši in najmilejši. Pošljemo obvestilo dolžniku in ga kontaktiramo prek telefona. Prvi korak naj bo vedno in povsod mil. To pa predvsem zato, ker se lahko zgodi, da je dolžnik lahko da samo pozabil poravnati dolg. V kolikor klic ne zaleže, potem je na vrsti  obisk osebne narave. Ker pa so ti postopki lahko zelo dolgotrajni, je najbolje, da si podjetje že od samega začetke omisli agencijo za izterjavo. Agencija je lahko neka ustrezna odvetniška družba. Agencija bo namreč opravila izterjavo, ki je mimogrede lahko notranja ali zunanja. Zunanja se nanaša na delo pravnikov, torej  na samo agencijo.

V primeru, da je dolžnik v tujini registrirano podjetje, potem vam bo agencija še kako prav prišla. Agencije delujejo namreč zelo povezane z drugimi agencijami po Evropi in drugod po svetu. Agencija lahko tudi sproži sodni postopek v tujini. Pomembno pa je seveda  temeljito posvetovanje z agencijo, kajti roki zastaranja terjatev so  namreč zelo kratki.