Koliko stane zobni implantat najvišje kakovosti?

Pri vprašanju koliko stane zobni implantat, je dobro vedeti, da so na trgu na voljo blagovne znamke, ki ponujajo protetiko različne kakovosti. Posledično je tudi cena za posamezen vsadek odvisna od kakovosti, ki pa jo določajo uporabljeni materiali, tehnologija izdelave, klinična preizkušenost in druge značilnosti.

Najnižjo ceno imajo protetični nadomestki, ki jim implantologi pravijo tudi poceni ponaredki. Gre za masovno proizvodnjo protetike, največkrat v azijskih državah, ki ne uporablja sodobne tehnologije, prav tako so tudi vprašljivi uporabljeni materiali. Za potrošnika je slabost tudi v tem, da ne dobi garancije za materiale, zobozdravniki pa s težavo dobavijo sestavne dele, v primeru, če pride do mehanske poškodbe vsadka.

Koliko stane zobni implantat iz originalne proizvodnje?

Originalne vsadke izdelujejo priznane blagovne znamke, največkrat s tradicijo. Po tem potrošniki tudi prepoznajo, ali gre za zaupanja vredno in kakovostno protetiko, saj proizvajalci že vrsto let izboljšujejo tehnologijo za izdelavo protetičnih nadomestkov. Originalni vsadki so precej dražji od poceni ponaredkov, saj so izdelani iz najboljših materialov, ki zagotavljajo dolgo življenjsko dobo.

Nekoliko cenejši so vsadki iz generične proizvodnje. Generična protetika prav tako velja za kakovostno, vendar je njena slabost v tem, da ne združuje najnovejše tehnologije na področju implantologije. Izdelujejo jih podjetja, ki nekako kopirajo zasnovo in tehnologijo vodilnih proizvajalcev. Ker ne vlagajo v raziskave in razvoj pa lahko zato ponudijo nižjo ceno. Generični vsadki se razlikujejo od originalnih tudi po tem, da imajo slabšo kakovost površinske izdelave.

Klinično preizkušena protetika zagotavlja biokompatibilnost

Razliko v ceni originalnih, generičnih in poceni vsadkov ustvarja klinična preizkušenost. Namreč, le originalna protetika za implantološko zdravljenje zob je klinično preizkušena. Proizvajalec izvaja številne preizkuse, zato da ugotovi, kaj je potrebno še izboljšati, tako iz vidika materialov in tehnologije za izdelavo. Pri vsadkih je najbolj pomembno to, da zagotavljajo odlično biokompatibilnost, kar blagovne znamke lahko dosežejo le s kliničnimi preizkusi.

Biokompatibilnost se nanaša na to, da se po pričvrstitvi implantatov v čeljustno kost hitreje odvija proces celjenja dlesni in kosti. Uporaba najboljših materialov zagotavlja, da se vijak vsadka optimalno zaraste in zlije s čeljustno kostjo, zato da lahko deluje kot zdrava korenina zoba. Zdravljenje zob z vsadki je lahko uspešno le, če so vijaki stabilno pričvrščeni v kost in ne prihaja do vnetij z okoliškim tkivom.

Kaj vse je vključeno v ceno za zobni vsadek?

Ker gre lahko za nadomestitev le enega manjkajočega zoba ali pa zdravljenje brezzobosti, je cena za vsadke določena za posamezen sestavni del. Zatorej, če pacient potrebuje več vsadkov, se strošek sorazmerno viša. V vsakem primeru pa je cena sestavljena iz najbolj pomembnega dela, ki mu pravimo tudi vijak vsadka. Zobozdravnik pričvrsti vijak v čeljustno kost.

Pri vprašanju koliko stane zobni implantat, je potrebno vedeti tudi ceno za opornico oziroma abutment, ki deluje kot vez med vijakom in zobno krono, ki jo zobozdravnik nazadnje namesti v ustno votlino. Opornico tudi izdeluje enaka blagovna znamka, zato je tudi v tem delu pomembna kakovost. Nenazadnje pa je potrebno upoštevati tudi ceno za zobno krono, ki pa jo običajno izdelajo v zobotehničnem laboratoriju po meri.