Zobna protetika obnavlja in nadomešča manjkajoče zobe

Zobna protetika je posebna veja v zobozdravstvu, ki se ukvarja predvsem z obnovo in nadomeščanjem manjkajočih in poškodovanih zob. Zobozdravniki, ki so strokovnjaki na tem področju, načrtujejo in izvajajo postopke, povezane z delno ali celotno nadomestitvijo naravnih zob z bio kompatibilnimi protetičnimi nadomestki.

Ti strokovnjaki imajo poglobljeno znanje in izkušnje glede vseh elementov, ki vplivajo na lep, funkcionalen in naraven nasmeh, pri čemer ne upoštevajo le zobe, temveč tudi dlesni, ustnice in obraz. Katere protetične nadomestke uporabljajo pri svojem delu?

Zobna protetika in klasične proteze

Proteze so na voljo v različnih vrstah, vključno s polnimi, delnimi in podpornimi protezami. Proteze lahko izboljšajo estetiko in funkcionalnost nasmeha, še posebej, če so izdelane po visokem standardu in so pravilno nameščene v ustih, zato da se zagotovi optimalen oprijem na dlesni. Za nošenje protez je potrebno daljše obdobje prilagajanja.

Zdravljenje zoba s fiksnimi mostički

Zobni mostički se nameščajo na oporne zdrave zobe, pri čemer zapolnjujejo vrzel med njimi, kjer se nahaja manjkajoči ali poškodovani zob. Niz povezanih mostičkov je izdelan kot ena enota, ki se nato pritrdi na oporne zobe. Zobni mostički potrebujejo posebno pozornost pri čiščenju in potencialno ogrožajo strukturo zdravih opornih zob, zato ne nudijo dolgotrajne rešitve zdravljenja.

Zobna protetika s porcelanskimi furnirji in umetnimi prevlekami

Porcelanski furnirji kot tanke lupine pokrivajo sprednjo površino zob in zato spreminjajo videz poškodovanega zoba. Zobozdravnik furnir pritrdi na zob, pri čemer odstrani nekaj sklenine. Furnirji lahko spremenijo velikost, obliko in barvo zob ter celo zaprejo majhne vrzeli med zobmi.

Umetne prevleke oziroma krone ali kapice nadomeščajo celotno vidno površino zoba nad dlesnimi. Umetne prevleke so lahko izdelane iz kovine, porcelana ali posebne zlitine s kovino. Kronice se pritrdijo na poškodovan zob z zdravimi koreninami. Največkrat se uporabljajo pri postopku zdravljenja koreninskega kanala ter za popravilo zlomljenih in poškodovanih zob.

Zdravljenje zoba z zobnimi implantati

Zobni implantati so ena izmed najbolj priljubljenih možnosti za zamenjavo in nadomeščanje manjkajočih zob, saj z vijaki poustvarijo funkcionalno korenino zoba ter s krono po meri dajejo lep in naraven nasmeh. Vijaki iz titana se vsadijo v čeljustno kost, pri čemer se po nekaj mesečnem celjenju zlijejo s čeljustno kostjo, kar zagotavlja trdno sidrišče za namestitev opornice in krone.

Zobna protetika z vsadki z dolgo življenjsko dobo nudi dolgoročno rešitev obnove in nadomeščanja zob. Implantati se v ustih obnašajo kot naravni zdravi zobje, pacienti pa lahko brez težav govorijo in žvečijo tudi bolj trdo hrano.