Učinkoviti mešalnik – katere funkcije upoštevati pri nakupu?

Če želite kupiti učinkoviti mešalnik, ki bo v kuhinji zadovoljil vaše potrebe pri pripravljanju smoothijev, kaš, omak in drugih živil, tedaj je dobro upoštevati, da imajo blenderji različne funkcije, nastavke in dodatke, prav tako pa so lahko namenjeni za domačo ali za profesionalno rabo. Nekateri se namreč uporabljajo za mešanje koktejlov, drugi za mletje, nekateri pa so najbolj primerni za pripravo smoothijev.

Blenderji v različnih blagovnih znamkah se med seboj razlikujejo v izdelavi rezil, motorja in posod. Visoka tehnologija omogoča, da imajo nekateri kuhinjski aparati tudi digitalne kontrolnike, s katerimi lahko upravljate. Spet drugi pa so opremljeni s preklopnim stikalom ob straneh ali gumbi na podstavku, ki jih je enostavno upravljati. Katere so še druge značilnosti, ki jih je dobro upoštevati pri nakupu?

Učinkoviti mešalnik z zmogljivo močjo motorja

Moč motorja ima zelo pomembno vlogo pri funkcionalnosti aparata. Močnejši kot je motor, bolj učinkovit je blender. Ko boste primerjali moči motorjev, boste ugotovili, da imajo aparati na trgu različne moči:

  • Ročni mešalci imajo običajno moč od 100 do 230 vatov.
  • Namizni blenderji imajo več kot 500 vatne motorje, včasih tudi 2HP motorje.

Cena mešalca je v večji meri odvisna od moči motorja. Običajno je pultni blender s 500 vatnim motorjem dovolj za vsakodnevno domačo uporabo. Vendar moč motorja ni edina odločilna funkcija, saj nekateri modeli aparatov lahko postanejo zelo glasni pri mešanju in sekljanju. Poleg tega lahko 500 vatni motor enako dobro zdrobi led kot 1000 vatni motor mešalca.

Učinkoviti mešalnik z različnimi velikostmi posod in stopnjami hitrosti

Pri nakupu blenderja je dobro vedeti, kolikšne velikosti kozarcev oziroma posod so priložene. Običajno lahko v večino posod vlijete oziroma zmešate od štiri do sedem skodelic različnih živil, ki jih želite zmešati. Če boste izbrali mešalec z manjšo posodo, tedaj tvegate, da se vsebina v njih lahko začne prelivati, saj bo posoda napolnjena do roba.

Večina mešalnikov ima dve do štiri različne stopnje hitrosti. Ni vam potrebno izbrati blenderja, ki ima dvajset različnih stopenj hitrosti, razen če ga boste uporabljali v profesionalne namene. Za vsakodnevno domačo uporabo je čisto dovolj, če boste izbrali blender, ki nudi hitro, srednje hitro in počasno hitrost mešanja, pri čemer je dobro izbrati tudi dodatno možnost pritiska na gumb ali digitalno ploščo, zato da boste lahko ustvarili želeno konsistenco napitka ali hrane.

Učinkoviti mešalnik – moč aparata in enostavnost vzdrževanja

Blender mora biti enostaven za vzdrževanje in čiščenje. Priporočljivo je kupiti takega, ki ga lahko date v pomivalni stroj. Večino pultnih mešalnikov s steklenimi posodami je enostavno vzdrževati, posode pa očistiti v pomivalnem stroju. Za vzdrževanje so tudi bolj primerni aparati, ki imajo kromirano in trdo plastično površino.

Večja kot je moč blenderja, več energije bo porabil. Pri tem pa različne moči služijo različnim namenom, kot na primer:

  • 300 vatov je idealno za sekljanje in pasiranje hrane. Prav tako je dovolj za mešanje pijač.
  • 500 vatov in več je idealno za pripravo smoothijev in juh.
  • Učinkoviti mešalnik, ki ima 700 vatov in več, je idealen za mletje trših sestavin, kot so oreščki in led.