Mobilna aplikacija za račune

Tudi v poslovnem svetu se vse bolj zanašamo na pametne telefone, zato pride marsikomu prav aplikacija za račune. Podjetniki, ki želijo biti stalno v pripravljenosti, bodo svoje poslovne obveznosti gotovo preselili na splet, do tam pa lahko dostopajo z mobilnim telefonom. To je zelo praktična rešitev v mnogih panogah, čeprav seveda ne pride v poštev v prav vsaki situaciji. A glede na to, da ima praktično vsak podjetnik tudi nekatere osnovne računovodske obveznosti, ki jih je možno opraviti na ta način, je mobilna aplikacija lahko dobrodošla za vsakogar.

Mobilnih aplikacij za pomoč pri poslovanju sicer ne manjka. Pozorni moramo biti na to, da izberemo pravo aplikacijo, ki nam bo dejansko koristila. Običajno se najlažje orientiramo po tem, da preverimo možnosti pri uglednih ponudnikih računovodske programske opreme, lahko pa se tudi pri računovodskem servisu pozanimamo o tem, katera aplikacija za račune je najbolj primerna.

Kaj omogoča aplikacija za račune?

Morda bi si mislili, da nam aplikacija za račune omogoča le upravljanje računov, a v resnici ima še celo vrsto dobrodošlih funkcij. Takšno aplikacijo bi lahko imenovali drugače, saj gre za aplikacijo, ki nam omogoča celovito upravljanje poslovanja, ne le delo z računi.

Vsekakor pa imamo prav z računi pri rednem poslovanju veliko dela. Aplikacija nam zato omogoča enostavno izdajanje računov v vsaki situaciji, tudi pri poslovanju na terenu. To je idealno za kakšne stojnice in podobne poslovalnice, kjer nimamo veliko opreme za takšen namen. Poleg izdajanja računov lahko upravljamo tudi prejete račune in opravljamo druga računovodska opravila.

Velik plus je to, da nam aplikacija za račune ponuja celovit vpogled v stanje poslovanja. Pregled računov nam seveda omogoča, da vidimo statistiko prodaje, pregled imamo tudi nad stanjem plačil. Enostavno lahko preverimo seznam najboljših strank in dobaviteljev, tu lahko na različne načine svoje poslovanje tudi prilagodimo. Dobra aplikacija prepriča s širokim naborom funkcij, a to še ni vse, kar od takšne aplikacije pričakujemo.

Mobilna aplikacija za račune se povezuje z računovodstvom

Mnoge mobilne aplikacije za pomoč pri poslovanju nam omogočajo le pregled nad dokumenti, dobra aplikacija pa se bo povezovala tudi s sistemi računovodskih servisov. To odpira možnosti za enostavno poslovanje na daljavo. Računovodskemu servisu lahko enostavno oddamo vso potrebno dokumentacijo, recimo prejete račune. S pametnim telefonom zajamemo fotografijo dokumenta, ki se preko aplikacije za račune posreduje računovodskemu servisu. Kakšnega dodatnega dela s tem ne bomo imeli, saj ima računovodstvo preko skupnega sistema vpogled v vse ključne podatke, ki jih pri delu potrebuje.

Koliko stane aplikacija za račune?

Cene aplikacij za račune na trgu so različne, odvisno od posameznega ponudnika. Nekatere pa so celo brezplačne – ni nujno, da brezplačna programska oprema ne bo ustrezna. Najbolje se obnesejo tiste aplikacije, ki jih ponujajo večji ponudniki računovodske programske opreme. Ob uporabi zanesljivih računovodskih in poslovnih sistemov lahko pričakujemo, da bomo dobili možnost uporabe mobilne aplikacije brezplačno, pogosto je aplikacija za račune že vključena v ponudbo pri kakšnih računovodskih servisih in podobno. To so možnosti, ki se jih splača izkoristiti, saj bomo dejansko dobili celovito podporo pri poslovanju.