Kje odpreti poslovni račun?

Ko stopite na svojo podjetniško pot, potrebujete tudi poslovni račun. Banke vabijo nove stranke na različne načine, vse pa jih skušajo prepričati, da se jim poslovni račun najbolj izplača odpreti prav pri njih. A na kaj vse velja pomisliti, preden se odločite. Katero banko boste izbrali?

Dejavniki, ki vplivajo na poslovni račun

V prvi vrsti izberite banko, ki je znana po tem, da so njeni svetovalci prijazni, vas ne obravnavajo kot zgolj še eno stranko, in se zares trudijo, da bi vsakomur ustregli. Za poslovni račun je najbolje imeti osebnega bančnega svetovalca, ki vas bo z leti spoznal in bo tako točno vedel, kakšno je vaše podjetje in katere bančne storitve bi lahko potrebovali.

V večjih mestih je na voljo večje število bank, v manjših žal ne. Je to težava? Vsekakor je dobro, da je poslovni račun priročen – to pomeni, da pot do banke ni dolga. Večino poslovanja boste seveda opravili preko elektronskega bančništva, a vsake toliko se bo vendarle potrebno oglasiti tudi osebno. Izberite torej banko v kraju, v katerega imate večkrat pot, da se ne boste vozili zgolj zaradi banke.

Preverite, kako fleksibilna je banka. Znano je, da so nekatere manjše banke bolj prilagodljive. Ko pri njih odprete poslovni račun, pa bi želeli tudi kakšno posojilo, se stvari uredijo v krajšem času kot pri nekaterih večjih bankah. Če imate pri njih ne le poslovni, temveč tudi osebni račun, pa še toliko bolje.

Kaj pa stroški?

Tudi stroški za poslovni račun niso zanemarljivi. Pri nekaterih bankah vam bo že ob predstavitvi stroškov vzelo sapo, pri drugih si boste dejansko lahko izbrali paket po vaši meri. Nenazadnje poslovanje za veliko podjetje ne more imeti enakega osnovnega stroška kot za samostojnega podjetnika. Najbolje je, da cene storitev poiščete na spletnih straneh bank in jih primerjate, ni pa odveč, če preverite tudi mnenja potrošniških organizacij. Ta običajno sicer veljajo za osebne račune, a iz njih boste hitro ugotovili tudi to, kje se vam izplača odpreti poslovni račun.