Kako naj podjetnik izstavi elektronski račun?

Elektronski račun je dandanes standardna praksa poslovanja. Vsak novopečeni podjetnik se mora seznaniti s tem področjem, da bo lahko skladno s pravili izdajal račune za svoje storitve in izdelke. V prispevku vam tako podajamo nekaj napotkov, kako tak račun izstaviti.

Obvezni podatki na računu

Pa si najprej poglejmo, kateri so tisti obvezni podatki, ki na elektronskem računu ne smejo manjkati. Iz računa mora biti jasno razvidno, kdo ga je izstavil. Tako se mora na njem nahajati naziv vašega podjetja, naslov, davčna in matična številka. Priporočljivo je, da navedete tudi kontaktne podatke kot so telefonska številka in mail. Na tak način vas bodo stranke v primeru nejasnosti lahko kontaktirale. Dobro je, če pripišete tudi TRR, na katerega naj se vam nakaže znesek.

Potem morate navesti podatke o stranki. Torej njeno ime in priimek, naslov.

Potem so na vrsti podatki o storitvi sami. Navesti morate, za katero storitev ali dobavo izdelkov izdajate račun. Kolikšna je količina teh storitev ali izdelkov. Kolikšna je vrednost enega izdelka in potem pomnoženo s količino, da dobite skupno vsoto. Če ste zavezanec za DDV, potem morate navesti še vrednost zneska, h kateremu prištejete vrednost DDV-ja. Če niste zavezanec za DDV, potem mora biti to navedeno na računu.

Način izstavljanja

Ko ste torej napisali elektronski račun, morate najti še način, kako ga boste izstavili in posredovali stranki. Če za poplačilo računa pričakujete gotovinsko plačilo na kraju koriščenja storitve, si morate urediti sistem davčne blagajne. Ta omogoča povezavo s FURS-om prek interenta. Tako se podatki o izstavljenem računu posredujejo direktno k njim, da lažje nadzirajo to področje.

Če pa pričakujete negotovinsko plačilo elektronskega računa, je pristop drugačen. Če je stranka uporabnik državnega proračuna, potem je edina možnost izstavljanja UJP portal. Gre za poseben portal, kjer so že vnešeni vsi proračunski uporabniki in vsi potrebni podatki v zvezi z njimi. a dostop do portala potrebujete kvalificirano digitalno potrdilo, uporabniško ime in geslo. Če nameravate račun izstaviti fizični ali pravni osebi, je izbira načina izstavljanja računov prepuščena vaši izbiri. Posredovanje takega računa večinoma oteka prek maila.