Barvne in črnobele multifunkcijske naprave – razlike med njimi

Barvne in črnobele multifunkcijske naprave predstavljajo tiskalnike, ki so sposobni številnih funkcij. Nekatere take naprave omogočajo zgolj tiskanje črno-belih strani, nekatere pa tudi tiskanje barvnih. Seveda so v današnjih časih tiskalniki, ki ponujajo zgolj črno-bel tisk, redki. Prav zato, ker so tudi barvni tiskalniki čedalje bolj cenovno dostopni, se zanje odloča čedalje več posameznikov in podjetij. Nakup črnobelih tiskalnikov je smiseln le za tiste, ki vejo, da barv resnično ne potrebujejo in bodo tiskalnik uporabljali zgolj za tiskanje črno-belih, predvsem besedilnih strani.

Hitrost tiskanja

Vendar pa to, da tiskalniki ponujajo barvno ali zgolj črno-belo tiskanje vsekakor ni edini kriterij, glede na katerega se kupec odloča, po kateri napravi bo posegel. Barvne in črnobele multifunkcijske naprave se razlikujejo še v številnih drugih karakteristikah. Za uporabnike, ki tiskalnik uporabljajo pogosto in imajo namen že na dnevni ravni natisniti veliko število strani, je vsekakor pomemben podatek o hitrosti tiskanja. Ta nam pove, kako hitro bomo lahko natisnili določeno gradivo. Da bi ugotovili, kako hiter je tiskalnik, za nakup katerega se odločamo, moramo poiskati podatek o ppm. Ta nam pove, kolikšno število strani so barvne in črnobele multifunkcijske naprave sposobne natisniti v eni minuti. Tiskalniki se razlikujejo tudi v kakovosti natisnjenih strani. Nekateri se bolje obnesejo pri barvnem tiskanju, nekateri pa zagotavljajo izjemno kakovostne slike.

Možnost priključitve več računalnikov v omrežje

Sploh v podjetju je dostikrat zaželeno, da je na en tiskalnik priključenih več računalnikov oziroma zaposlenih. Prav zato moramo biti pozorni pri nakupu; da izberemo tako multifunkcijsko napravo, ki bo omogočila povezavo več računalnikov v omrežje tiskalnika.

Priporočeno število natisnjenih strani na mesec

Barvne in črnobele multifunkcijske naprave se razlikujejo tudi v tem, kolikšno je priporočeno število natisnjenih strani, ki naj bi jih na mesec natisnili z njimi. Seveda lahko občasno pride do prekoračitve tega podatka, vendar ni priporočljivo, da do tega pogosto prihaja. Zakaj? Če pride do znatne prekoračitve tiskanja glede na priporočeno število strani posameznega tiskalnika, to pomeni večje stroške tiskanja in krajšo življenjsko dobo tiskalnika. Zato je smiselno, da preučimo, koliko strani bomo v povprečju natisnili s tiskalnikom na mesec. Ko to ugotovimo, se lahko odločimo za nakup naprave, ki nam bo iz tega vidika najbolj ustrezala.