Zobna protetika v različnih vrstah protetičnih nadomestkov

Zobna protetika je ena izmed vej v zobozdravstvu, ki se ukvarja z nadomeščanjem manjkajočih zob in z njimi povezanih mehkih in trdih tkiv v ustni votlini. Za učinkovito nadomeščanje zob zobozdravniki uporabljajo različne protetične nadomestke, ki so prilagojeni posameznemu pacientu. Pri tem je pomembna ustrezna diagnostika, ki ob zdravljenju upošteva tudi bolezni dlesni oziroma parodontozo.

Pacient lahko izbira med različnimi protetičnimi nadomestki, kot so zobne proteze, mostički, furnirji in zobni vsadki. Vsak nadomestek pa ima svoje prednosti in pomanjkljivosti, zato se je o ustrezni izbiri najbolje posvetovati z zobozdravnikom specialistom. Na splošno pa se dentalni nadomestki delijo na pritrjene oziroma fiksne ter odstranljive oziroma snemne proteze.

Fiksna zobna protetika za obnovo zob

Med fiksne protetične nadomestke spadajo predvsem zobne krone, mostički, plombe ter furnirji oziroma zobne luske. Ti končni izdelki niso primerni za zdravljenje brezzobosti ali pa v primerih, ko pacientu manjka več zob, saj ne nadomeščajo korenine zdravega zoba, temveč le obnavljajo poškodovane zobe, kjer je korenina zdrava.

Pri tem je pomembno, da zobozdravnik izdelan natančen ortopan oziroma odtis zob, ki ga nato pošlje v zobozdravstveni laboratorij, kjer izurjeni zobni tehniki izdelajo posamičen nadomestek po meri ustne votline. Ta protetika pa je fiksna zato, ker zobozdravnik končni izdelek pritrdi na zob za daljše obdobje, kar hkrati pomeni, da ga ni mogoče sneti.

Snemna zobna protetika s protezami

Pod odstranljive oziroma snemne protetične nadomestke spadajo dentalne proteze, ki učinkovito nadomeščajo zobe in mehka tkiva. Popolne proteze so primerne za zdravljenje brezzobosti, saj nadomeščajo vse manjkajoče zobe. Delne proteze pa so primerne za nadomeščanje manjkajočih zob, pri čemer ima pacient v ustni votlini še vedno nekaj svojih zdravih zob.

Obe vrsti dentalnih protez je mogoče izdelati tako za zgornji in spodnji lok čeljusti. Običajno so proteze izdelane iz akrila ali pa iz kombinacije kovine in plastike. Izdelava protez lahko traja precej časa, pri čemer mora pacient večkrat obiskati zobozdravnika, zato da le-ta lahko povsem prilagodi protezo glede na specifičnost ustne votline.

Zobna protetika s pričvrstitvijo implantatov

Implantati so sodobni protetični nadomestki, ki so sestavljeni iz vijaka iz titanija ali cirkonija ter krone, ki jo zobozdravnik pritrdi na vijak. Implantati učinkovito nadomeščajo samo korenino zoba, zato jih je potrebno pričvrstiti v čeljustno kost, kjer se po šestih mesecih zlijejo s kostjo in začno delovati kot funkcionalni zobje. Zobna protetika z implantati dosega odlične rezultate, saj umetni zobje odlično posnemajo naravne zobe, poleg tega pa predstavljajo dolgoročno naložbo v zdravje ustne votline.