Sedež podjetja – lahko ga najamete!

Sedež podjetja je podatek o tem, na katerem naslovu posluje določeno podjetje. Registracija podjetja ni možna, če zraven ne podate tudi podatek o tem, kje se bo izvajala dejavnost. Če gre z proizvodne dejavnosti, je treba zagotoviti primeren prostor, kjer se bo dejavnost izvajala. Zato so potrebe po specifičnem prostoru s potrebno opremo toliko večje. V tem primeru je najem ali nakup poslovega prostora oziroma stavbe, ki nam bo to omogočala, skoraj nuja. Tako je sedež podjetja v tem primeru jasen.

Kaj pa če imamo namen izvajati storitveno dejavnost, pri čemer potrebe po specifičnem prostoru ni? Če imamo npr. v planu izvajati svetovanja, potem nismo toliko vezani na specifično lokacijo. Lahko ga izvajamo na različnih lokacijah. Sploh novonastala podjetja, ki želijo čim bolj oklestiti stroške, si ne želijo že na začetku nakopati stroškov z najemom prostorov, če to ni potrebno. Na začetku se večinoma preverja poslovno idejo in trg in smiselno je to zastaviti s čim nižjimi vložki.

Kako torej znižati stroške v povezavi s sedežem podjetja?

Kot smo že prej povedali. Če ni potrebe po tem, da bi imeli specifičen prostor za opravljanje vaše dejavnosti, bi bilo mogoče z začetka smiselno kar največ dela opraviti od doma. Domači naslov lahko tako registrirate kot sedež podjetja. Vendar pa morate pred tem nekaj urediti. Če ne gre za stanovanja ali hišo, ki je v vaši lasti, morate najprej pridobiti dovoljenje od lastnika. Z njim boste lahko podjetje registrirali na tem naslovu na vem točki.

Če dovoljenja ne morete pridobiti, pa se tukaj pojavi težava. Zato se je smiselno odločiti za najem sedeža podjetja, pri čemer za nekaj 10 evrov na mesec pridobite želen poslovni naslov. Ponudnik vam bo verjetno ponudil tudi možnosti koriščenja poslovnih prostorov za občasne poslovne sestanke. Dejavnost pa boste lahko opravljali tudi od doma in se na tak način izognili številnim stroškom. Poleg tega pa si boste zagotovili tudi zasebnost na svojem domu.