Kako znižati stroške za nakup kartuše in porabo črnila?

Nakup kartuše predstavlja enega izmed večjih stroškov pri tiskanju v pisarni. Številna podjetja želijo zmanjšati porabo črnila in privarčevati na stroških tonerjev, ne glede na to, ali gre za tonerje priznanih blagovnih znamk, ali pa za tonerje, ki jih je mogoče napolniti s črnilom. Obstajajo določena pravila, kako optimizirati tisk in privarčevati.

V prvi vrsti je dobro omejiti barvno tiskanje. Z običajnimi tonerji stane barvno tiskanje od pet do sedem krat več kot črno belo printanje in fotokopiranje. Delavci se ne morejo popolnoma izogniti barvnemu tisku, lahko pa ga omejijo pri printanju Power Point predstavitev ter izpisov iz spletnih strani in elektronske pošte. Hkrati pa je smiselno, da se dokumenti tiskajo obojestransko in ne samo na eno stran papirja.

Je potrebna zamenjava tonerja, ko utripa indikator na tiskalniku?

Toner ni potrebno zamenjati takoj, ko na printerju ali multifunkcijski napravi utripa indikator oziroma signal, da primanjkuje črnila. Signal samo opozarja, vendar pa to še ne pomeni, da je toner povsem prazen. Pri večini tiskalnikov je tako, da se signalna lučka prižge takrat, ko je v tonerju še približno 20 odstotkov črnila. To velja upoštevati, še posebej, če podjetje ne kupuje kartuš, ki jih je mogoče napolniti s črnilom.

Laserski ali brizgalni pisarniški tiskalnik?

Na splošno velja, da je nakup kartuše za brizgalne tiskalnike dražji kot za laserske tiskalnike. Sicer so printerji z lasersko tehnologijo tiskanja dražji ob nakupu, vendar v manjših in srednje velikih pisarnah nudijo nižje stroške, saj so tonerji cenejši od tonerjev za brizgalne printerje.

Uporaba privzetih nastavitev gonilnika printerja

Večina današnjih modelov pisarniških tiskalnikov in multifunkcijskih naprav nudi raznoliko operiranje s privzetimi nastavitvami. Za zmanjšanje stroškov tiskanja in nižjo porabo črnila je dobro uporabiti privzeto nastavitev za varčevanje s tonerjem v črno belih izpisih, namesto v nastavitvi za kakovostno printanje in fotokopiranje.

Inovativna tehnologija izpisovanja črnila na papir

Specializirani ponudniki najema naprav za tiskanje, fotokopiranje in skeniranje razvijajo inovativno tehnologijo izpisovanja črnila na papir, kar pomeni, da je mogoče na tak način privarčevati na stroških, saj tiskalnik in multifunkcijska naprava porabita manj črnila kot prej, vendar ne na račun kakovosti izpisov. Nakup kartuše z implementacijo te tehnologije ni potreben vsak mesec, temveč na vsake šest ali več mesecev, če gre za bolj obremenjene pisarne.

Znižanje stroškov tiskanja z najemom naprav

Namesto, da podjetje pisarniški tiskalnik ali multifunkcijsko napravo kupi, lahko naprave najame, pri čemer s ponudnikom storitve podpiše pogodbo, v kateri je določena tudi fiksna mesečna najemnina. V ceno najemnine pa ni zajeta le tehnologija, temveč tudi tonerji, tehnična podpora in servisne storitve. Podjetje si izbere paket po meri ali standarden paket, pri čemer plača le tisto, kar zares potrebuje, tudi kar se tiče funkcionalnosti naprav, števila naprav in drugih funkcij.

Cena za mesečni paket se določi glede na opravljeno analizo tiskanja. Nakup kartuše zatorej ni potreben, saj podjetje kupi le papir, za vse ostalo pa poskrbi ponudnik storitve. Zaradi inovativne tehnologije izpisovanja črnila na papir in optimizacije tiska je barvno tiskanje v ceni izenačeno s črno belim tiskom.