Optimizacija tiska za znižanje stroškov v podjetju

Optimizacija tiska je proces, ki je usmerjen k temu, da podjetje lahko dolgoročno zniža stroške tiskanja, ne glede na to, ali gre za uporabo tiskalnika, multifunkcijske naprave ali pa za uporabo kopirnega stroja. Nekatera podjetja skušajo stroške znižati sama s tem, ko tiskajo le takrat, ko je to potrebno, manj uporabljajo barve pri tiskanju in skušajo čim več dokumentov natisniti na obe strani papirja.

Omenjeni ukrepi sicer znižajo stroške do določene mere, vendar gre za minimalne spremembe. V ta namen se vedno več podjetij odloča za najem tiskalnika, multifunkcijske naprave ali kopirnega stroja. Stroški za printanje se znižajo zato, ker je v fiksno mesečno najemnino zajeta tako uporaba naprav kot kartuše s tonerji in servisne storitve. Kartuše in servisi namreč izdatno zvišujejo stroške, pri najemu pa podjetju teh storitev ni potrebno dodatno plačati.

Optimizacija tiska z izenačenjem cene barvnega in črno belega printanja

Ponudnik najema Optiprint je z razvojem lastne tehnologije izpisovanja črnila na papir razvil rešitev, ki izenačuje ceno barvnega in črno belega printanja. Podjetja zato ne plačajo več, če se odločijo za barvni printer. Kartuše s tonerji imajo vgrajeno tehnologijo, da optimalno izpisujejo črnilo na papir, vendar ne na račun kakovosti izpisov. Iz tega vidika ena kartuša zdrži zelo dolgo časa, ko pa se izprazni, pa jo z novim črnilom napolnijo tehniki ponudnika.

Eden izmed večjih stroškov podjetja je nakup kartuše, še posebej, če gre za bolj obremenjena delovna mesta, kjer na mesečni ravni zamenjajo tudi po dve kartuši. Pri najemu pa je kartuša s tonerjem že zajeta v ceno, kar bistveno znižuje stroške. Cena fiksne najemnine pa se določi na podlagi mesečne analize printanja v pisarni, zato podjetje plača le tisto, kar porabi oziroma potrebuje za nemoteno delo.

Optimizacija tiska z brezplačnimi servisnimi storitvami

Redna vzdrževanja in servisna popravila multifunkcijskih naprav, printerjev in kopirnih strojev predstavljajo za podjetja velik strošek. V ceni najemi pa so te storitve že vključene. To pomeni, da tehniki najprej namestijo naprave in poskrbijo za nemoteno delovanje programske in strojne opreme. Nato pa se naprave redno vzdržujejo s servisi.

Če se na tiskalniku ali kateri drugi napravi pojavi napaka, pa podjetje lahko pokliče tehnično službo ponudnika, ki pošlje na teren serviserje. Le-ti prispejo v podjetje še isti delovni dan ali dan kasneje in popravijo napako. Podjetje storitev ne plača, zato lahko optimizira in zmanjša stroške. Prav tako se ne doplačajo rezervni deli, če jih morajo serviserji zamenjati.

Optimizacija tiska s prilagojenimi paketi po meri

Podjetje si z najemom naprav za tiskanje, fotokopiranje in skeniranje zniža stroške s tem, da izbere prilagojen paket najema po meri. Določeni paketi so standardizirani, spet drugi pa omogočajo dodajanje in spreminjanje različnih postavk, ki se navezujejo na modele naprav in njihovo funkcionalnost.

Paketi po meri omogočajo, da podjetje plača le tisto, kar potrebuje. Zato se tudi stroški za tiskanje znižajo. Optimizacija tiska se pri najemu doseže s tem, ko podjetju ni potrebno dodatno plačevati kartuš s tonerjem in servisnih storitev. Edini strošek predstavlja papir, ki ga mora podjetje samo kupiti.