Domači naslov kot poslovni naslov

Vsako podjetje potrebuje svoj poslovni naslov, a le manjši delež podjetnikov dejansko potrebuje poslovne prostore za opravljanje svoje dejavnosti. Ob registraciji podjetja se torej včasih srečamo z zagato, saj moramo določiti sedež in naslov podjetja, a morda sploh nimamo svojih poslovnih prostorov. Kaj storiti v tem primeru?

Pravzaprav je tak primer precej pogost, sploh v zadnjih letih, ko se je močno razvil storitveni sektor in se delo pogosto opravlja kar na daljavo. Tudi nekoliko večja podjetja, ki opravljajo recimo storitve s področja informacijske tehnologije, lahko poslujejo izključno preko spleta in za opravljanje svoje dejavnosti ne potrebujejo lastnih poslovnih prostorov. Še bolj očitno je to pri manjših podjetjih in samostojnih podjetnikih, ki pogosto razmišljajo o tem, da bi za poslovni naslov izbrali kar svoj domači naslov.

Včasih je domači naslov kot poslovni naslov prava izbira

Zakon o gospodarskih družbah podjetniku pri izbiri sedeža in poslovnega naslova ne nalaga kakšnih posebnih zahtev. Vsekakor dopušča registracijo podjetja na domačem naslovu, kar je v nekaterih primerih najboljša možnost. Pravzaprav ima domači naslov za poslovanje več prednosti:

  • Cena, stroški so v primerjavi z najemom ali nakupom lastnih poslovnih prostorov minimalni
  • Brez zapletov pri pridobivanju dovoljenj za uporabo poslovnega naslova od lastnika objekta
  • Brez tveganja in komplikacij v primeru sprememb lastništva ali preklica dovoljenja
  • Poslovni naslov je enak naslovu, kjer dejansko opravljamo dejavnost, če delamo od doma

Predvsem za samostojne podjetnike je to preprosta in skoraj samoumevna opcija. Za nekatere podjetnike sedež podjetja sploh nima posebnega pomena, ker poslujejo izključno na daljavo in za stranke na svojem naslovu tako ali tako niso dosegljivi. Lahko pa imamo seveda tudi doma pravo poslovalnico, kot če bi imeli posebne poslovne prostore.

Tudi poslovni naslov na drugi lokaciji ima svoje prednosti

Poslovni naslov in sedež podjetja lahko brez težav prijavimo na drugi lokaciji, če imamo za to ustrezno dovoljenje. S tem imamo resda nekaj več dela, a večinoma gre za formalnosti, ki jih uredimo na začetku in nato nanje pozabimo. Po navadi izberemo naslov na boljši lokaciji, recimo v poslovni coni večjega mesta. Koristimo nekatere posebne prednosti:

  • Atraktiven poslovni naslov naredi dober vtis in vzdržuje visok ugled podjetja
  • Z naslovom v urbanem okolju smo bližje strankam in poslovnim partnerjem, podjetje je bolj dostopno in domače, tudi če dejansko ne posluje na tem naslovu
  • Morda imamo možnost koristiti prostore na lokaciji in druge storitve v paketu z najemom poslovnega naslova oziroma virtualne pisarne

Ni nujno, da bomo za poslovni naslov potrebovali svoj objekt. Naslov lahko preprosto najamemo, to je ponudba, namenjena prav nadobudnim podjetnikom.

Poslovni naslov lahko preprosto najamemo

Tako imenovane virtualne pisarne ponujajo možnost najema naslova za potrebe poslovanja podjetja. Najdemo lahko atraktivne naslove v poslovnih conah večjih mest. To je idealno za tiste, ki imajo domači naslov kje na podeželju in nočejo biti tako oddaljeni od svojih strank in partnerjev, dober poslovni naslov v poslovnem središču države nas takoj zbliža z dogajanjem. Čeprav torej lahko podjetje registriramo kar na domačem naslovu, so na voljo tudi alternative.