Kako uspešno dobiti denar za zagon podjetja

Soočenje z investitorji ni enostavno. Kar nekaj odgovor morate poznati preden bodo želeli odpeti svoje denarnice. Odgovor na vprašanje, koliko časa boste lahko financirali svoje podjetje z denarjem, ki ga bodo investirali v vas, morate biti zelo previdni. Če rečete premajhno številko, na primer 6 mesecev, bo to jasen signal, da ste neizkušeni in da boste denar porabili bistveno prehitro. Če rečete da boste denar zapravljali 24 mesecev je to jasen signal, da zbirat preveč denarja. Torej okviren odgovor je nekje med 12 in 18 meseci.

Preden se odločite zbirati denar za vaše sanjsko podjetje potrebujete nekaj izkušenj. Te si je dobro nabirati pri idejah za katere morda veste, da jih investitorji ne bodo podprli. To pa pomeni, da morate biti potrpežljivi in iti korak po korak. Šele, ko imate nekaj takšnih soočenj, se prijavite s svojo idejo za katero pa veste, da je popolna in unikatna.

Preden pa se prijavite poskrbite, da imate kakšno povezavo. Čeprav se sliši težko, je to zelo pomembno. Če vas nekdo priporoči in predstavi je to bistveno lažje kot pa e pridete »sveži kot bruc«. Pozanimajte kdo so potencialni investitorji, kdo si je pri njih zgradil ugled in se skušajte povezati. Bodite pa pozorni, da boste izpadli suvereni in iznajdljivi. Pri pisanju predstavitvenega sporočila investitorjem ne govorite o svojem podjetju, kot o nečem revolucionarnem. Ne primerjajte se z drugimi. Samo napišite kaj so vaši cilji, kaj ste dosegli in kdo je vaša ekipa. Če imate še kakšnega soustanovitelja pa poskrbite, da to osebo zelo dobro poznate. Če ste jo spoznali pred kratkim in imata enake poglede na svet to še ne pomeni uspešno sodelovanje. Ne hitite v tovrstno obvezo. Vzemite si čas in vaše podjetje bo rastlo in vi z njim.