Do neplačanega dolga lahko pridete tudi z verižno kompenzacijo

V poslovni praksi poznamo cel kup različnih rešitev za takšno in drugačno kroženje denarja, izdelkov in storitev. Pestra izbira je vsekakor dobra takrat, ko je treba izterjati dolgove ali poplačati upnike. Seveda se pogosto zatečemo kar k običajni izterjavi, ki zagotavlja najbolj neposredno plačilo dolgov, a to morda ni najboljša rešitev v vašem primeru. Morda bi bilo bolje, da bi se poslužili verižne kompenzacije, ki v določenih primerih elegantno rešuje kompleksne mreže dolgov in terjatev med tremi ali več členi.

Kompenzacija je znan postopek, ki omogoča poravnavo medsebojnih dolgov dveh členov. Deluje tako, da se najprej ugotovijo dolgovi obeh členov, medsebojna terjatev pa nato ugasne v znesku, ki ustreza konkretnim dolgovom. Na ta način je možno hitro in elegantno poravnati medsebojne dolgove, ne da bi se morali dejansko ukvarjati s plačevanjem in nakazovanjem.

Kaj pa je posebnost verižne kompenzacije? Pravzaprav v tem primeru sploh ne gre za kompenzacijo, saj ne gre za pobot med dvema strankama z vzajemnimi dolgovi. Kot izdaja že naziv, gre v tem primeru za verigo dolžnikov in upnikov, ki imajo dolgove med seboj v obliki verige, a nimajo obojestranskih dolgov. Verižna kompenzacija je način, kako se lahko na eleganten način reši takšna veriga treh ali več členov. Veriga se preprosto sklene tako, da se prvi upnik in prvi dolžnik povežeta med seboj in tako skleneta verigo. Vmesnim členom s tem ugasnejo tako terjatve kot dolgovi, če gre seveda za ustrezne zneske.

Iz zgornjega je jasno, da so verižne kompenzacije lahko dokaj kompleksne. Ker pa gre za upravljanje dolgov in terjatev, torej za premikanje sredstev, je treba vse izpeljati nadvse natančno in po črki zakona. Zato se priporoča, da takšne stvari urejajo posredniki, ki se na te postopke spoznajo. Le tako bo kompenzacija res učinkovita in bo vse udeležence rešila komplikacij, ki bi jih imeli s plačevanjem.