Bančni depoziti – na kaj paziti pri investiranju?

Bančni depoziti nudijo eno izmed investicijskih možnosti, pri kateri vežete sredstva za vnaprej določeno časovno obdobje in za to od banke pridobite obresti, ki predstavljajo vaš donos in zaslužek. Denar se lahko veže za tri ali šest mesecev, eno leto ali pet let. Če boste sredstva vložili za daljše obdobje, boste v skladu s tem dobili tudi višjo obrestno mero.

Na drugi strani pa je za depozitne certifikate značilno to, da se s pogodbo zavežete, da sredstev ne boste dvignili iz računa prej kot je to dogovorjeno v pogodbi. V primeru, da se odločite za predčasen dvig denarja, vam bo banka za to zaračunala visoke kazni. Depozitni certifikati pa kot naložbe nudijo določene prednosti in tudi pomanjkljivosti. Ali na so na voljo določene alternative?

Ali bančni depoziti nudijo fleksibilnost pri investiranju?

Vaš denar je vezan na računu toliko časa kolikor traja vnaprej dogovorjena doba depozitnega certifikata. Če boste pred iztekom termina dvignili sredstva, boste za to plačali kazen. Določene vrste depozitnih certifikatov sicer nudijo neko mero prilagodljivosti, vendar pa v splošnem velja, da je ta vrsta naložb precej nefleksibilna. O pogojih se je najbolje posvetovati z izbrano banko.

Zaradi časovno omejene vezave sredstev lahko pri tem zamudite številne investicijske priložnosti, ki nudijo boljše obrestne mere in višje donose. Tako pa boste morali počakati, da se časovno obdobje vezave sredstev zaključi in šele takrat lahko denar investirate v druge naložbe. Z depozitnimi certifikati ne morete pričakovati mnogo višjih obrestnih mer in donosov tekom investiranja, saj se obrestne mere zelo redko zvišujejo.

Bančni depoziti z nižjimi obrestnimi merami

Pri depozitnih certifikatih se lahko dogodi, da obrestne mere niso v skladu z inflacijo. Sicer so te naložbe ne tvegane, vendar hkrati nudijo precej nizke obrestne mere ter donose, v primerjavi z drugimi naložbami. Na letni ravni je povprečna donosnost okoli 0,67 odstotka, zato težje ustvarite višje donose. Višje donose nudijo vrednostni papirji, kot so obveznice in delnice. Vendar pa so te naložbe tudi bolj tvegane.

Naložbe v zavarovana posojila kot alternativa

Naložbe v zavarovana posojila, v katere lahko investirate na spletni investicijski platformi, nudijo dobro alternativo klasičnim bančnim depozitnim certifikatom. Te investicije prav tako nudijo vezavo sredstev za vnaprej določeno časovno obdobje oziroma za čas odplačila posojila iz strani posojilojemalca, vendar pri tem nudijo mnogo višje obrestne mere kot bančni depoziti. Investicije v zavarovana posojila so varne, ne vključujejo plačevanja upravljavskih stroškov in nudijo enostavno investiranje na platformi.