Potni nalogi in dokazila

Znano je, da so potni nalogi pogosto način, da razni podjetniki nekoliko prilagodijo svoja zaključna poročila in si na ta način zagotovijo čim manj dobička ter s tem čim nižje plačilo davka na dobiček. Podjetniki pa se ob tem pogosto ne zavedajo, da je potni nalog uradna listina. Če “prilagajate” naloge, dejansko kršite zakonodajo. Inšpekcije so na takšne kršitve pozorne in kadar vas obišče inšpektor, boste v takšnem primeru takoj dobili kazen. Neprijetnosti pa vas lahko doletijo tudi takrat, kadar so potni nalogi sicer povsem upravičeni in niste neupravičeno dodali nikoli niti kilometra, vendar tega enostavno ne morete dokazati. Kako torej poskrbeti, da bodo vaši potni nalogi držali tudi v očeh inšpektorjev?

Potni nalogi naj imajo jasno zabeleženo osnovo

Recimo, da se iz Celja odpravite na sestanek v Ljubljano. Zanj ste se dogovorili po telefonu. Ker imate poln rezervoar goriva, ne dobite nikakršnega računa na črpalki. Parkirate na brezplačnem parkirišči pri poslovnem partnerju. Za avtocesto imate letno vinjeto. Ker gre zgolj za uvodni sestanek, ne podpišete pogodbe in nimate nobene druge dokumentacije. Pot je z vaše strani upravičena, če potni nalogi zanimajo inšpektorja, pa nimate ničesar, s čemer bi to dokazali.

Kaj torej potrebujete?

Za sestanek se vedno dogovorite pisno, preko elektronske pošte, lahko tudi z sms sporočilom – seveda morate ta pisna dokazila hraniti za več let! Kadar vas partner povabi na sestanek kljub temu kar preko telefona, mu sami napišite elektronsko sporočilo v smislu: tudi v pisni obliki potrjujem udeležbo na sestanku tega in tega dne, ob tej in tej uri, na tej in tej lokaciji.

Še bolje pa je, če se ob sestanku naredi tudi zapisnik – nenazadnje je dobro, da imate tudi podatke o tem, o čem ste se pravzaprav pogovarjali in kaj ste se dogovorili. Gre za vsebinski zapis, ki hkrati ne dovoljuje, da bi si partner dogovore sestanka kasneje razlagal drugače, kot ste se dogovorili.

Potni nalogi naj bodo torej osnovani in naj temeljijo na uradnih in neuradnih dokumentih, s katerimi boste imeli vedno dokaz, da je bila službena pot upravičena.