Komu zaupati upravljanje terjatev?

Če ste lastnik podjetja, potem se dobro zavedate pomembnosti pravočasnega plačevanja in neprijetnih posledic nepravočasnega plačevanja ali sploh neplačevanja. Ravno zato je pomembno, da veste s kom poslujete in s kakšnim odnosom morate poslovati, da boste dobili pravočasno plačilo.

Podjetja se pred poslovno pogodbo najprej pozanimajo, s kom poslujejo. Kako je njihov partner posloval do sedaj in ali ima še kakšne dolgove do drugega ali od drugega partnerja. Vedno pa to ni mogoče. Lahko da ne morete preveriti partnerjeve zgodovine ali pa da je partner v preteklosti dobro posloval in je njegovo poslovanje zatajilo šele pri vas. Posledica so neplačani dolgovi, vaša dolžnost pa je, da vam na primeren način uspe pridobiti neplačane terjatve.

Različna podjetja spet različno rešujejo težave s terjatvami. Nekatera se lotijo upravljanja terjatev na lastno pest. Na kratki rok je to verjetno najcenejša rešitev, prav gotovo pa ne na dolgi rok. Podjetja, ki se sama lotevajo izterjave imajo statistično manjšo verjetnost, da jim bo uspelo pridobiti zaslužen denar. Druga težava je, da se poslovni odnosi zaradi neprimernih pristopov večkrat močno poslabšajo, kar otežuje poslovanje v prihodnosti. To je najslabša možnost.

Druga podjetja imajo zaposlene strokovnjake, ki obvladajo upravljanje terjatev. To je dobra rešitev, če je podjetje zelo veliko in ima veliko opravka z izterjavami. Edina slaba lastnost je cena. Svoje zaposlene morate plačevati, ne glede na to ali imajo veliko ali nič dela. Če pride obdobje, ko nimate težav z dolgovi, boste na slabšem vi, saj boste morajo plačevati zaposlene za nedelo. Če pride obdobje, ko je dolgov veliko, bodo na slabšem vaši zaposleni, saj se bodo močno trudili, plačilo pa bo enako. To je boljša možnost, a ne najboljša.

Tretja podjetja se odločajo za pomoč pri podjetjih, ki se poklicno ukvarjajo z izterjavami. Da zaupate upravljanje terjatev podjetju, ki to obvlada je verjetno najboljša možnost. Plačate le tisto, kar dobite in nimate nepotrebnih dodatnih stroškov. Prav tako se verjetnost uspešne izterjave poveča, še bolj pomembno pa je to, da se poslovni odnosi z vašimi partnerji ne poslabšajo.

Priporočamo torej, da upravljanje terjatev zaupate podjetju, ki to delo obvlada. Če ne veste, za katero podjetje bi se odločili, vam priporočamo podjetje Achilles, kjer so zaposleni le izkušeni strokovnjaki in vam bodo zagotovili najboljšo podporo in strokovno pomoč.

Dodaj odgovor