Kaj so terjatve in kako ravnati z njimi?

Terjatve so kot že ime pove tisto, kar terjamo od drugih. O njih govorimo predvsem v podjetništvu. Gre za to, da podjetje za stranko opravi določeno storitev oziroma ji dobavi blago. Takoj po tem izstavi račun, na katerem je napisan znesek, ki ga je stranka za uslugo dolžna poravnati. Velikokrat je plačilo izvedeno na kraju, kjer je prišlo do opravljanja storitve. Dostikrat pa tudi ni tako in v tem primeru je račun opremljen še z datumom zapadlosti. Ta določa, do kdaj ga je treba poravnati.

O terjatvah govorimo od trenutka, ko je skrajni rok plačila pretečen, denarja pa TRR pa še vedno od nikoder. Kako naj podjetje takrat postopa

Metode izterjave

Izterjave se vsako podjetje loteva nekoliko drugače. Mi vam lahko samo podamo neke splošne smernice, kakšen postopek je najbolj običajen oziroma priporočljiv. Seveda si želite doseči svoje in dobiti znesek, ki vam pripada, nazaj v najkrajšem možnem času. Vseeno pa postopajte previdno in postopoma. Tako bodo evrjetnosti za uspeh večje, povečale pa se bodo tudi možnosti, da boste s stranko ohranili dobre odnose tudi vnaprej.

Ko izveste, da je prišlo do terjatev, je smiselno najprej stranki poslati neko prijazno obvestilo, v katerem ji sporočate, da vam je dolžna in koliko. Najbolje, da navedete kar največ podatkov iz izdanega računa. Tako bo točno vedla, za kaj gre. Tega se lahko lotite že nekaj dni po preteku roka za plačilo. Sporočilo ji lahko pošljete prek maila ali prek standardne pošte, nato počakajte nekaj časa.

Ko bo od obvestila poteklo že nekaj časa, preverite, če je bilo plačilo vmes že izvedeno. Sicer lahko postopek ponovite. Lahko tudi pokličete stranko po telefonu, da bo možnost za uspešen dogovor večja. Pri telefonskem klicu izkoristite možnost takojšnjega dogovora. Skupaj s stranko se potrudita najti nov termin za plačilo, ki bo obema ustrezal. Sicer pa vam preostane tudi metoda obiska stranke na dom, vendar to raje opravite v kasnejših fazah, saj gre lahko za zanjo zelo neprijeten pripetljaj. Vsekakor vztrajajte, da bo terjatev tako ali drugače zapadla v plačilo.